Bare tull
- Coachen kan si at alt kan virke. Resultatet avhenger av coachen og klienten. Man trenger ikke være coacher for å være coacher. Bestemoren din kan være en god coach, sier Moxnes.
- Så egentlig er hele bransjen bare tull?
- Det tør jeg ikke si, men jeg har lyst, sier han til Ukeavisen Ledelse.
Det er nå fullt brudd i forsøket på å lage en felles, norsk standard for coaching. Coachene var så uenige om hvordan de skulle definere seg selv - at hele prosjektet falt i grus.
Standard Norge, som utsteder standarder, valgte til slutt å nedlegge den nasjonale standardiseringskomiteen som har jobbet med saken i halvannet år, noe de betegner som «uvanlig og litt spesielt».
Coaching handler om å finne løsninger og «sæ sjæl.» Men selv klarte de ingen av delene. Ironisk, synes Moxnes, men legger til:
- Psykologer er jo også dårlige på å være sine egne psykologer.
- Spiller ingen rolle
Moxnes synes det skrinlagte standardforsøket uansett «ikke spiller noen rolle. » Hele filosofien med standardiseringer og tester er han svært skeptisk til, og har ikke noe tro på dette skal sikre kvalitet.
Professoren er ikke overrasket over at standardforsøket brøt sammen.
- Det funker innenfor byggebransjen, ikke innenfor samfunnsfagene, sier han, og får støtte fra infosjef Marit Sæter i Norsk Standard:
- Coaching er et miljø som ikke er kjent med standardisering. Det er mer innarbeidet i industrien, bygg og anlegg, sier hun. Det er enklest med tekniske standarder. Naturen i coaching handler om mennesker, relasjoner og psykologi, det blir vanskeligere.
-Nå er det så mye ulike retninger i bransjen at alle sitter coacher sitter på sin øy. De trenger en Harald Hårfagre til å samle riket, sier professor Moxnes.