Arbeidsgiverne har gammeldagse holdninger

Publisert: 10. juni 2008 kl 08.50
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14
I en fersk undersøkelse blant bedriftsledere blir unge arbeidstakere og spesielt unge kvinner og gravide pekt ut som de gruppene som har lavest terskel for å være borte fra jobben. Det liker Ingeborg Grimsmo dårlig.
- Jeg synes bedriftslederne trekker veldig raske og lettvinte slutninger når de påstår at kvinner er mindre pålitelige på jobb enn menn, bare fordi vi har en statistikk som viser at kvinner har et større sykefravær, sier Grimsmo til NTB.

Reproduksjon
De aller fleste klagene som kommer inn til Likestillingsombudet går på graviditetsdiskriminering. Grimsmo mener arbeidsgivere generelt har veldig lite kunnskap om det vernet som gravide har og må ha i arbeidslivet:
- Dette er ganske drøyt og gjenspeiler veldig gammeldagse holdninger fra norske arbeidsgivere, sier Grimsmo.
Likestillingsombudet mener arbeidsgiverne helt glemmer at mennesket skal reproduseres og at noen faktisk må bære fram og føde barna.
- Statistikken viser at kvinner har høyere sykefravær enn menn, men samfunnet har et ansvar for at vi formerer oss og fortsetter å eksistere. Det er jo kvinnene som går gravide og produserer barn, minner Grimsmo om.

Skal ikke straffes
Hun er også hoderystende til at mange bedriftsledere kan tenke seg tiltak som premiering for lavt sykefravær og trekk i lønn for dem som har mange sykedager.
- Da går man automatisk inn og påstår at sykefraværet er skulking og ikke sykdom. Skal man straffes for at man har dårligere helse enn andre? Det er uheldig, mener Grimsmo.
- Enten er folk syke, eller de er det ikke. Hvis man ikke tror på at arbeidstakeren er syk, så må man isteden snakke med vedkommende og prøve å finne ut av saken. Man kan ikke stemple folk på denne måten, sier Grimsmo og minner også om at mye av fraværet hos unge kvinner skyldes omsorgsforpliktelsene i hjemmet.
(©NTB)


Saken fortsetter under annonsen