Alle har ikke leder-potensial

Publisert: 11. juni 2007 kl 10.15
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14
I Danmark opplever foreningen Lederne at stadig flere stressede ledere ringer dem for å be om hjelp. En undersøkelse fra samme forening viser at hver åttende leder føler seg stresset i temmelig høy grad eller meget høy grad.

Det kan være ensomt å være leder, og Lars Andersen, kontorsjef hos Lederne, mener at stress er et tabubelagt tema hos ledere. Det er noe man gjerne ikke sier noe om, verken til medarbeidere eller sin øverste sjef, sier Andersen til epn.dk.

Å innrømme stress kan være et signal om at man ikke klarer brasene, og hva vil da skje neste gang det kommer en omstrukturering? Lederne forsøker med andre ord å bite seg fast, men flere og flere ser altså ut til å ha problemer med stress.

En av Danmarks fremste stresseksperter, Bo Netterstrøm, overlege på Arbejdsmedicinsk Klinik på Nordsjællands Hospital, mener at flere ledere burde funnet seg noe annet å gjøre. Dette er imidlertid noe det kan være vanskelig for lederen å innse.

- Egentlig handler det om at mange ledere ikke er godt nok utrustet, verken personlig eller faglig. Mange er blitt ledere fordi de var flinke til noe annet, men det er ikke ensbetydende med at de er gode ledere, sier Netterstrøm til epn.dk.

Når det går galt for ledere, er ikke årsaken alltid arbeidsrelatert. Det kan også handle om personlige problemer eller problemer i familielivet. Undersøkelser Lederne har gjort viser dessuten at ledere som har vært ute av ledelse en periode, i stor grad har gått inn i lederjobber igjen på et senere tidspunkt. Andersens råd er ifølge epn.dk at ledere som rammes av tungt stress, og ikke har mulighet til å få avlastning i en periode, bør legge fra seg lederjobben i en stund. For øvrig er Andersens råd: Gå til lege.

Saken fortsetter under annonsen