Lav lønn gir dårlig helse

Publisert: 19. juni 2006 kl 00.12
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00
Amerikanske forskere undersøkte nivåene av tre forskjellige stresshormoner hos 193 voksne arbeidere av begge kjønn. Undersøkelsen viser at lavtlønte har høyere nivåer av alle tre hormoner i kroppen. Dermed er det motbevist at høytlønte ledere også må leve med mer stress.

FARLIG STRESS

- Vi vet at mange i typiske lavtlønnsyrker også er utsatt for mye jobbstress, forteller seniorforsker Asbjørn Grimsmo ved Arbeidsforskningsinstituttet.
Saken fortsetter under annonsen


Han forteller at høye jobbkrav og lav kontroll over jobben er blant de viktigste faktorene som utløser stress på jobben. Resultatet kan bli problemer med søvn, humør, konsentrasjon og forskjellige muskel- og skjelettplager. Og over tid kan stresset også føre til alvorlige hjerte- og karsykdommer eller alvorlige psykiske problemer.

- Enkelte forskere mener at halvparten av fraværet på europeiske arbeidsplasser kan skyldes jobbstress. Så dette er et alvorlig problem for mange arbeidstakere, sier Grimsmo.
Saken fortsetter under annonsen

Kosthold og sigaretter
De amerikanske forskerne oppdaget også at høyt nivå av stresshormoner hadde en klar sammenheng med røyking, sosiale forhold og dårlig kosthold. De mest stressede arbeiderne røykte mer, spiste sjeldnere frokost og hadde et dårligere sosialt nettverk enn andre.

Få nasjoner kan skilte med så korte arbeidsdager, lange ferier og gode sosiale tilbud som Norge. Allikevel er norske arbeidstakere blant Europas mest stressede.
Saken fortsetter under annonsen


En av årsakene er at mange nordmenn tar på seg flere oppgaver enn det som forventes av dem på jobben. Syv av ti norske ansatte opplever også høyt arbeidspress, viser en undersøkelse utført av det internasjonale konsulentselskapet ISR.

For mange kan problemene slå ut i sykefravær og langvarig sykdom, dersom man ikke klarer å redusere jobbstresset.