Lar seg manipulere

Publisert: 29. mai 2006 kl 23.14
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00
Hus & Bolig, medlemsbladet til Huseiernes Landsforbund, ba tre takstfolk om å gi en verdi- og lånetakst for en treromsleilighet i Oslo. Taksten varierte med 320 000 kroner. Mens den ene takstmannen vurderte de 66 kvadratmeterne til å være verdt om lag 1 200 000 kroner, var to andre takstmenn enige om å anslå verdien til 1 520 000. En lokalkjent eiendomsmegler mente leiligheten kunne omsettes for 1, 7 millioner, noe som er en halv million mer enn den laveste verditaksten.

Eieren av leiligheten på Tonsenhagen hadde fått instruksjoner om å være tydelig på hvorfor taksten ble bestilt, og i befaringssituasjonen med de tre takstfolkene kom temaet naturlig opp. Den første takstmannen fikk beskjed om at eieren ikke visste hva han skulle gjøre med leiligheten og ville høre hvor mye den var verdt før han bestemte seg, den andre fikk høre at leiligheten skulle selges, mens den tredje fikk vite at eieren skulle arve leiligheten, som eneste arving.

Sistnevnte takstmann spurte da eieren: «så du ønsker å betale minst mulig i arveavgift?», og tok så oppdraget alvorlig. Verditaksten ble i dette tilfellet 1, 2 millioner, mens låneverdien ble satt til en million. Med ord beskrev denne takstmannen boligen som en «eldre, slitt og utidsmessig leilighet med betydelig oppussingsbehov.»
Saken fortsetter under annonsen


I taksten som eieren ønsket å bruke for å selge leiligheten, har verdien økt med 27 prosent, og boligen beskrives av den aktuelle takstmannen som «En funksjonell bolig med noe oppgraderingsbehov som antas lett omsettelig i dagens marked».