Kvinnefravær i norsk næringsliv

Publisert: 24. juli 2002 kl 10.20
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Mer enn hver fjerde norske bedrift er uten en eneste kvinne i styret og ledergruppa. Glamox, Kværner, Jotun, Ernest & Young Norge og Orkla er blant de aller verste. Det viser årets ferske «kvinneregnskap» som avslørte kvinnerepresentasjonen i Norges 240 største bedrifter. Rapporten er laget for forsker Marit Hoel og er sponset av Næringsdepartementet. Rapporten ble nylig lagt frem under konferansen om ledelse, likestilling og mangfold i Oslo.

Hele 63 av landets aller største bedrifter har ikke en eneste kvinne i verken sitt styre eller i ledelsen. Kun 60 av 240 bedrifter har flere enn én kvinne i styrer og ledergruppen, og 19 bedrifter har én kvinne både i styret og ledergruppen.

Nå ber næringsminister Grete Knudsen «kvinneverstingene» om å skjerpe seg.

- Jeg blir oppgitt når jeg ser styrebilder med bare menn, og synes det er merkelig at de ikke selv reagerer på dette. Disse bedriftene bør stille seg spørsmål om de ikke mangler noe, sier næringsminister Grete Knudsen.

Men vi fikk også presentert solsiden av medaljen, og Knudsen delte ut priser til Norges beste kvinnebedrifter. Norske Shell, Norsk Tipping og Telenor Mobil fikk ros for å være ekstra flinke til å rekruttere kvinner til lederstillinger. NRK og Storebrand fikk også hederlig omtale.

Adm. direktør Ingvild Myhre (bildet) i Telenor Mobil mottok pris for å være en av Norges beste kvinnebedrifter. Det samme gjorde adm. direktør Reidar Nordby i Norsk Tipping.

Saken fortsetter under annonsen