Kriminelle tar over pc-en

Publisert: 11. april 2006 kl 23.04
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00
- Vi ser at kriminelle elementer i stadig sterkere grad retter oppmerksomheten mot internett som en arena med store muligheter for å tjene penger. Virksomheten blir mer målrettet og dette holder på å bli et stort problem verden over, sier lederen for Telenors sikkerhetstjeneste Frank Stien til Adresseavisa.

Han er særlig bekymret over private pc-er med bredbåndstilknytning. Det siste halve året har de blitt et aktivt mål for kriminell virksomhet. Gjennom utspekulerte metoder fisker eller lokker hackerne eierne til å gi fra seg informasjon som senere kan brukes til kriminell virksomhet. Enda verre er det ifølge Stien når hackerne bryter seg inn på pc-en ved hjelp av skjulte programmer som ligger ved epost som sendes ut i store mengder. Dersom eposten åpnes, har de kriminelle fått lagret en bakdør som gjør det mulig å kontrollere pc-en uten at eieren vet om det.

- Målet med slike zombie-nett er regelrett pengeutpressing, etter at man først har vist at man kan skade stabiliteten til for eksempel et nettsted, sier Stien.
Saken fortsetter under annonsen