Kredittmarkedene styrer

Publisert: 31. mars 2008 kl 14.41
Oppdatert: 2. juli 2008 kl 09.35

I forbindelse med denne ukens runde av Børsspeilet som går av stabelen i morgen, forteller Jonassen og Glitnir om sine antakelser om markedet fremover.

- Global vekst har avtatt. Med USA sannsynligvis allerede i resesjon og få signaler om at uroen i kredittmarkedene er i ferd med å avta, synes utsiktene for aksjemarkedene å fortsatt være utfordrende. Videre synes fortjenesteanslagene å være for optimistiske. Kombinasjonen av forventninger om to-sifret inntjeningsvekst og resesjon i USA er en kombinasjon som sjelden slår til, noe som argumenterer for at fortjenesteanslagene skal ned. Mye er tatt, og blant annet er inntjeningsestimatene for S&P 500 nedjustert med 25 prosent for 2008 siden sommeren 2007. Ser vi på historien, sammenfaller en resesjon i USA med enten fallende inntjening eller 0-vekst i inntjeningen og vi ser få grunner til å være mer optimistiske denne gangen. Når det gjelder Oslo Børs synes inntjeningsbildet å være mer robust. Avhengigheten av fremvoksende økonomier og dere hunger etter råvarer har økt og stigende råvarepriser skaper grobunn for at inntjeningsestimatene blir innfridd eller slått grundig utover våren. I så fall synes Oslo Børs å være attraktivt priset, med en P/E noe over 10 på den løpende inntjeningen.

Beskrivelsen over synes å være et depressivt bilde av virkeligheten, og spørsmålet er om det finnes noen lyspunkter. Det er særlig to hendelser som argumenterer for at bunnen er bak oss. For det første har Dow Jones prestert to dagrallyer på mer enn 3,5 prosent. De siste 20 årene har vi bare sett 11 slike oppganger og i alle tilfeller med unntak av 1, har Dow Jones gitt positiv avkastning de neste to måneden. Faktisk er Median avkastning hele 10 prosent som tilsvarer en årsavkastning på 77 prosent. Det andre positive er at enhver krise ender i kollaps, og det kan bety at kollapsen i Bear Stearns vil bli stående som hendelsen som markerte bunnen denne gangen.

I sum er vi forsiktige optimister til børsutviklingen - særlig de neste to månedene. Om en fornyet nedtur er like rundt hjørnet bestemmes av lengden og styrken i resesjonen USA går igjennom, og der har vi enn så lenge få signaler, mener Jonassen.

Saken fortsetter under annonsen