Kontoret blir mindre viktig

Publisert: 16. november 2011 kl 09.35
Oppdatert: 16. november 2011 kl 09.10

56 prosent av norske bedrifter tilbyr data- og kommunikasjonsløsninger som gjør at de ansatte kan jobbe fra flere steder enn kontoret. Det viser en undersøkelse blant 2000 toppledere som Perduco har gjort for Telenor.

Andelen som tilbyr slike løsninger er omtrent som i fjor, men vi ser at de ansatte får tilgang til stadig flere verktøy. Det er særlig e-post på mobil og mobilt bredbånd som øker, sier Abraham Foss, leder for bedriftsmarkedet i Telenor.

Av de som tilrettelegger for arbeid utenfor kontoret, sier 77 prosent at ansatte har e-post på mobil. For et år siden var tallet 68 prosent. Mobilt bredbånd har økt fra 65 til 71 prosent. Også såkalt mobilt sentralbord blir vanligere og har økt fra 28 til 33 prosent.

På jobb?

Utviklingen gjør oss uavhengige av tid og geografi. På kafé, trikk og buss ser du svært mange som trykker på telefoner og nettbrett. En økende andel av dem jobber, sier Foss.

Det er de store bedriftene som fører an, viser undersøkelsen.

Med avdelinger plassert på forskjellige steder, må det samhandles effektivt. Men også for små bedrifter er teknologisk tilrettelegging viktig, som at du har tilgang til bedriftens interne nettverk hjemmefra en dag du må være hjemme med sykt barn, sier lederen for Telenor Bedrift.

Saken fortsetter under annonsen

77 prosent av de som tilrettelegger sier at bedriften tilbyr såkalt VPN-tilgang.

Online-generasjonen

Det vil bare bli vanligere å jobbe fra flere steder enn den faste arbeidsplassen, mener sjefen i Microsoft Norge.

Det er en utvikling vi ser tydelig i en rekke land. Trafikksituasjonen rundt de store byene i rushtiden er en viktig pådriver. Det samme er behovet for samhandling mellom selskaper. Underleverandører og store selskaper jobber også ofte i forskjellige tidssoner, sier administrerende direktør Hege Skryseth.

Et selskap på Microsofts størrelse holder åpent både før og etter klokka 08-16 norsk tid.

Microsoft publiserte nylig en undersøkelse som viste at åtte av ti mener muligheten for fleksibelt arbeid som viktig når de skal søke jobb. Fire av ti sier det ville påvirket beslutningen om de fikk et jobbtilbud.

For å være en attraktiv arbeidsplass for unge talenter må ledelsen forstå at dette er en generasjon med høy teknologikompetanse som er vant til å ha all informasjon og kontakter et tastetrykk unna, sier Skryseth.

Saken fortsetter under annonsen

Online-generasjonen forventer også en grad av frihet til å velge når og hvor de vil jobbe. Ikke alle selskaper er mentalt og teknologisk forberedt på det i dag, sier hun.

Nye koster

Omtrent en tredjedel av bedriftslederne som tilrettelegger oppgir at ansatte har mulighet for å koble seg på en videokonferanse.

Norske arbeidstakere vil se mer til løsninger som integrerer telefon, videokonferanse, chat og skjermdeling i felles løsninger. Stort sett hele næringslivet er opptatt av hvordan de best skal samordne kommunikasjonen. Gevinsten er effektive arbeidsprosesser, store besparelser av både tid og penger, og ikke minst fleksibilitet for de ansatte, sier Abraham Foss i Telenor.

Ikke overraskende er Telenor selv langt fremme i utviklingen. 31000 Telenor-ansatte har sin egen profil i Microsoft-klienten Lync. Via PC-en kan du da med et par tastetrykk for eksempel ringe en kollega, som selv velger om samtalen tas imot på telefonen eller via PC-en.

En annen fordel er at du får god oversikt over hvem som tilgjengelig eller opptatt. Sånn blir ting avklart mye hurtigere. Kolleger er bare et tastetrykk unna, både for samtale, videokonferanse, møtedeltakelse og dokumentdeling, sier Foss.