Konkurs-Mjelde for retten

Publisert: 21. august 2002 kl 11.45
Oppdatert: 15. september 2015 kl 10.50

Forretningsmannen og konkursgjengangeren Harald Mjelde (37) (bildet)må belage seg på et nytt møte med det norske rettsvesen, tiltalt for grovt underslag som hovedmann i selskapet Næringslivets Innkjøpsorganisasjon, som gikk dundrende konkurs i 1996.

Straffesaken mot Mjelde starter tirsdag 27. august 2002 i Borgarting Lagmannsrett, og det er satt av en hel måned til saken.

Politiadvokat Anne Maria Haarr, som representerer påtalemyndigheten, vil prosedere på at Mjeldes bedrifter kvalifiserer for seks års fengselsstraff. Som om ikke det var nok, vil Haarr fradømme Harald Mjelde retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet for alltid.

Oslo byrett behandlet i fjor straffesaken til Mjelde, og dømte ham til 2 års fengsel for underslag. Byretten fant også grunn til å fradømme ham retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet i fem år fordi tiltalte er «uskikket til å drive selvstendig næringsvirksomhet». Mjelde anket dommen, og det er nå klart for omkamp mellom Mjelde og påtalemyndigheten.

Den kommende straffesaken har ikke satt noen stopper for geskjeftige Mjelde, som tidligere i år etablerte selskapet Global Consumer Group i skatteparadiset British Virgin Islands (BVI) sammen med noen av sine forretningspartnere.

Valget av skatteparadisøya er ikke helt tilfeldig. «GCG (Global Consumer Group» eier rettighetene til et franchise konsept som skal selges på verdensbasis... BVI utgjør en skattegunstig beliggenhet med hensyn til de royalty inntekter som forventes», skriver Mjelde til Økonomisk Rapport.

GCG har i Norge inngått franchiseavtale med selskapet Forbrukerfellesskapet, som eies av Mjeldes mangeårige forretningspartner Atle Bård Berger. Forbrukerfellesskapet/GCG råselger medlemskap gjennom såkalt nettverksmarkedsføring til norske forbrukere, og lover medlemmene store rabatter på både strøm, telefon, forsikring og lån. Mjelde regner med å kunne haie inn 100.000 nye medlemmer i Norge hvert år de neste 2-3 årene. I så fall skulle det dryppe noen royaltykroner til skattegunstige britiske jomfruøyer.

Saken fortsetter under annonsen