Tull fra NAV
Superbyråkratene har bestemt seg for å gjøre livet surere for bedriftsledere i små og mellomstore bedrifter. Hvis en liten bedrift lider under å ha ansatte på sykelista, skal de få enda mer arbeid av et ignorant byråkrati. Nye regler fra 1. mars pålegger arbeidsgiver å lage en plan for hver ansatt som har vært borte i minst seks uker. Hensikten er å få folk fra sykesenga tilbake til arbeidsbenken.
Formålet er edelt, men praksisen er stygg i mange tilfeller.
Seks prosent av arbeidsstyrken er til enhver tid sykemeldt av legen. (sykefravær med egenmeldinger ikke medregnet). Arbeidsstyrken i Norge teller mer enn tre millioner mennesker. Det betyr at 180.000 personer blir borte fra jobben fordi legen har sykmeldt dem. Den delen av sykefraværet som er over to måneder tar hvert år bort 1,8 millioner dagsverk. Det sier seg selv at byråkratene i NAV ikke klarer å følge med på det. Likevel sender de ut standardiserte trusler til bedrifter som ikke har sendt inn en rehabiliteringsplan for sine syke ansatte.
Minstekravet bør være at det finnes en automatisk kopling mellom den del av det offentlige som sykmelder og den del som truer bedriftene og pålegger dem ekstra arbeid fordi ansatte er syke. Den koblingen, som annenhver guttunge over 12 år kan lage for NAV, bør ha som funksjon å sile ut de opplagte tilfellene der bedriftene ikke bør utarbeide planer som skal sendes byråkratiet. For eksempel der det naturlige sykeforløpet sier når den ansatte skal være tilbake. Hvis en kontoransatt har et litt komplisert benbrudd, trenger man ikke en plan for hvordan han eller hun skal inn i arbeidslivet igjen.
Ikke tale om at byråkratene klarer å behandle de titusener av rehabiliteringsplaner de forlanger at arbeidsgiver skal utarbeide og sende dem. Ikke tale om at bedriftene skal finne seg i tullete ekstraarbeid. NAV får sørge for at ideen om at fleste mulig skal være i arbeid blir realisert på en fornuftig måte.