Trøbbel i luften

Publisert: 18. april 2006 kl 21.51
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12
SAS Braathens er i kjempetrøbbel. Det er arbeidskonflikter, massive sykemeldinger og streiketrusler fra forskjellige fagforeninger over en lav sko. Og det er en ledelse som rister på hodet og ikke tar på seg ansvar for det som skjer.

Konsernsjef Jørgen Lindegaard kaller situasjonen for helt uforståelig, og det hele foregår i kjent SAS-stil: For åpen scene. I media. Akkurat det skaper jo selvsagt mye godt stoff for pressen. Men spesielt elegant er det ikke.

For oss som ikke kjenner SAS Braathens fra innsiden, fremstår selskapet som upålitelig. Skal du ut på en viktig reise, så book på et annet flyselskap. Som ikke til stadighet trues av streik eller rammes av massive sykemeldinger. Det provoserer oss passasjerer. Vi har rett og slett ikke tid til alle disse konfliktene.
Saken fortsetter under annonsen


Skal vi ut å fly er det jo tross alt bare en ting som er viktig. At flyet er i rute. Vi etterspør ikke høye middager og champagne om bord. Vi kjøper kort og godt en transport. Akkurat som vi gjør når vi løser billett på bussen eller trikken.

Jeg skal ikke dele ut skyld i de stadige konfliktene i SAS Braathens. Det er for de fleste av oss ikke poenget. Men både ledelsen og ansatte bør se alvoret i denne situasjonen. Sammen. Heldigvis for oss reisende er flytransport ikke lenger en skjermet næring. Vi flyr med dem som er presise.
Saken fortsetter under annonsen

Norwegian må jo le hele veien til banken for tiden. Der renner pengene inn. Da SAS-konflikten ble trappet opp enda et hakk 7. april steg Norwegian-aksjen mer enn ti prosent på børsen. Norwegian-flyene er stadig fullere og alt går på skinner. Det skjer i et beinhardt konkurransemarked der de beste overlever og de svakeste går overende. Akkurat det ser det ikke ut til at SAS Braathens har tatt inn over seg skikkelig. Ikke skjønner jeg at de tør å behandle oss slik.

For det er faktisk ingen automatikk i at SAS Braathens eller andre selskaper fortsetter å eksistere. Mister du kundene dine taper du. Og taper du lenge nok må du legge inn årene.

Saken fortsetter under annonsen
Jeg tror det haster for SAS Braathens. Jeg tror rett og slett ikke at vi som er kunder orker stort mer fra den kanten. Jeg tror stadig flere av oss med en litt skadefro mine løser billetter på andre fly. Som for å sende et lite signal om at vi ikke synes dette er greit.

I 2006 skjønner de fleste hva konkurranseutsetting betyr. Det vises moderasjon i lønnsoppgjør etter lønnsoppgjør fordi LO skjønner at en for agressiv lønnsvekst drar renten opp. Da stiger kronen og svekker dermed konkurranseevnen til industrien.

Men i SAS Braathens ser det ikke ut til å eksistere frykt. Der gyver man på hverandre uten tanke på at selskapet faktisk kan gå over ende hvis man ikke bruker mindre energi på konflikter. Og mer på oss reisende.
Saken fortsetter under annonsen