Trådløs betaling snart en realitet

Publisert: 21. august 2006 kl 22.13
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12
De fleste betalingstransaksjoner i Norge utføres i dag ved hjelp av bank- eller kredittkort med nøkkeldata lagret på en magnetstripe eller en mikrobrikke på kortet. Nøkkeldataene avleses ved å plassere kortet fysisk i en kortleser. Nå kan dette endre seg.

En ny teknologi er nemlig på frammarsj, såkalt kontaktløse kort med trådløs overføring mellom kortet og kortleseren. Den nye teknologien for trådløs kommunikasjon over ultrakorte avstander, kalles NFC (Near Field Communication). Disse trådløse kortene har sikkerhetsmessige fordeler framfor tradisjonelle kort, blant annet ved at eieren ikke trenger å gi slipp på kortet. De vanligste metodene for minibanksvindel, å fange kortet med illegalt tilleggsutstyr på bankautomaten, vil for eksempel elimineres ved hjelp av kontaktløse kort.

Skal disse kortene med NFC-teknologi slå an i markedet, kreves imidlertid internasjonal standardisering. Flere store standardiseringsorganisasjoner jobber med standardisering både innenfor modulasjonstype, koding, overføringshastighet og datautveksling. Radiooverføringen standardiseres innenfor et lisensfritt frekvensområde. Standardiseringsarbeidet har fått støtte fra store aktører som Sony, Nokia og Philips, som har dannet et eget NFC-forum. De ser muligheten for å benytte teknologien ved interaktiv kommunikasjon i forbrukerelektronikk, som i mobilterminaler, pc-er og smarte betalingskort. NFC-forum har senere fått tilslutning fra et 70-talls fremstående organisasjoner innenfor mobilkommunikasjon, forbrukerelektronikk, smartkortprodusenter og kredittkortselskap.
Saken fortsetter under annonsen


Nøkkelen til videreutvikling av NFC ligger nettopp i å integrere NFC-enheten i mobiltelefonen. Over 2 milliarder mennesker i verden har anskaffet seg og bruker mobiltelefon, og alle har behov for å betale for produkter og tjenester i dagliglivet. Mobiltelefoner med integrert NFC-funksjonalitet kan utføre sikre mobile betalinger og andre transaksjoner. Dette kan føre til at informasjon og tjenester kan tilbys, aksesseres og betales på nye måter. En mulig anvendelse kan være plakater med annonser for konserter eller teater utstyrt med NFC-funksjoner. En kunde kan da få overført informasjonen fra plakaten til mobiltelefonen og lese detaljene på skjermen. Kunden kan så kjøpe og betale billetter til forestillingen med enkle tastetrykk på mobiltelefonen. Integrerte mobiltelefoner kan brukes både som pengepung og billett på mange andre områder, som transport og kjøp av mindre artikler, aviser, snacks og lignende.

Selve NFC-enheten kan operere uten strømmating (passiv modus) og aktiveres da fra den enheten den kommuniserer med, for eksempel en betalingsautomat. Sammen med den korte rekkevidden, som betyr at enheten/mobiltelefonen må holdes tett inntil motparten, blir det nærmest umulig å avlytte datautvekslingen mellom et bankkort og betalingsautomaten. I tillegg er det utviklet krypteringssystemer som ytterligere øker sikkerheten. Brukeren trenger ikke huske annet enn PIN-koden til mobiltelefonen, NFC-enheten aktiveres når mobiltelefonen slås på.
Saken fortsetter under annonsen

Integrerte mobiltelefoner er tatt i bruk i Asia, blant annet i Hongkong og Japan, der den største mobiloperatøren (NTT DoCoMo) har solgt over 4 millioner «lommeboktelefoner». Fordelene med NFC-teknologien er så åpenbare at den bør ha alle muligheter for å utgjøre et stort skritt inn i det fysisk pengeløse samfunn.