Tid for aksjer

Publisert: 21. august 2002 kl 12.22
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

Dette nummeret skvulper over av dommedagsprofetier. Nestor i det norske aksjemarkedet, Svein Haga, mener vi er nærmere 1929, året som utløste depresjonen, enn nedturen tidlig på 90-tallet. Årets Leder for 2001, kåret av ØRs jury, Jens Petter Ekornes, hudfletter sentralbanksjef Svein Gjedrem og spår «en jækla nedtur».

Sommerens aksjemassakre har radert ut spare- og pensjonspengene for mange tusen nordmenn, og kanskje lurer plagene ved en ny USA-rekyl i høstmørket?

Nei, nå er det viktig å lete etter det positive. Kanskje er det tid for aksjer?

Boligprisene er første punkt. For her har det kommet en rapport som jeg har etterspurt flere ganger. Den viser nemlig at boligprisene ikke stiger så sinnssvakt raskt i virkeligheten. Grunnen er enkel: Et folk som bruker noen titalls milliarder hvert år på å pusse dem opp, hever også boligens standard. Og korrigerer man for denne positive utviklingen (og prisstigningen), så reduseres den årlige prisveksten siden toppåret 1987 til drøye tre prosent, ifølge Prognosesenteret. På linje med økonomien ellers, altså.

Derfor kan sentralbanksjefen senke skuldrene. Boligprisene vitner ikke om at norsk økonomi står i flammer og må spyles med Europas høyeste renter. Hør heller på Haga/Ekornes, se på den økende arbeidsløsheten og sett ned renten.

Helt i det andre ytterpunktet finnes den positivt aggressive økonomiske politikken i USA. Ved en skjebnens ironi driver liberalisten George Bush en kraftfull motkonjunkturpolitikk - der offentlige milliarder tilsvarende omkring fire prosent av BNP er sprøytet inn i økonomien. Og sentralbanken gir sterke impulser fra rentesiden.

Før eller siden vil denne ekspansive politikken virke, selv om det selvfølgelig er mulig å true med en verdensdepresjon av japansk varighet og med fallende priser (deflasjon) som drivkraft. Men det er altså ikke det mest sannsynlige.

Saken fortsetter under annonsen

Så selv om alle nå sitter med den smertefulle kunnskapen om tapsrisikoen på aksjer, kan det skje noe på kort eller mellomlang sikt. Når alle er blitt pessimister, er øyeblikket kommet for å vurdere en satsing.

Tenk på at nedturen allerede har vart i nesten 2,5 år (7000 milliarder dollar er fordunstet bare på USA-børsene), forlenget som den ble av terroren i New York og sjefenes svindelfestår. Vi snakker om et langvarig aksjekrakk som har vært nesten like ubarmhjertig som krisen 1929-32 - i varighet.

Krakket har altså allerede hendt, det har vært historisk, og helt i takt med tidens tendens til at alle svingninger eksploderes ut av alle proporsjoner.

Har du ennå penger som du kan overse noen år, er tiden kommet for å satse på en bransje som alle nå skjeller ut, fondsbransjen, og som vi her tok til ordet for å skyte allerede i fjor på denne tiden (Skyt en forvalter!). Så mye velfortjent pepper som de har fått, ville det være underlig om de ikke fikk ryddet opp i det verste (eksempelvis misvisende markedsføring overfor eldre) - og på sikt skaper en sunn næring til fordel for kundene.

Med kjøp i dag går det også an å tro på deres gamle slogan om at sparing i aksjefond vil slå andre spareformer med en horisont på minst fem år. Men husk en ting når de sier at pengene må stå uansett hva som skjer; at du bare skal la forvalterne skalte og valte med dem: - Det kan være lurt å ta gevinst dersom markedene går kraftig opp i løpet av en periode. De overreagerer hele tiden! Eller med Svein Hagas ord: Stol for all del ikke på analytikere og fondsselgere.

Og husk grunnregelen: Det er dine penger, det er ditt ansvar og du må tenke selv.

Det var dagens anbefaling.

Saken fortsetter under annonsen