138371978_fra_l.jpg
Beymret for svensk avlytting: (F.v.) Post- og teletilsynets direktør Willy Jensen, samferdselsminister Liv Signe Navarsete, fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys og Datatilsynets direktør Georg Apenes.

Svenskenes klamme hånd på din ytringsfrihet

Publisert: 8. desember 2008 kl 12.34
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

KOMMENTAR: Norske myndigheter og deler av næringslivet ble for alvor oppmerksom på denne muligheten for svensk spionering da svenskene vedtok en lov (FRA-loven) i sommer som gjør det mulig å overvåke norske e-poster. Loven bestemmer at operatører som eier kabelnett plikter å føre alle signaler som krysser Sveriges grense til såkalte "samverkanspunkter" hvor svenske Forsvarets radioanstalt kan utøve sin kontroll.

Det norske Post- og teletilsynet (PT) mener at det er uklart hva som skal til for at svenskene kan sette i gang avlyttingen, og hvordan den skal foregå.

Vi har ikke lov til å være naive selv om Sverige er et vennligsinnet land og står oss svært nær. Norske myndigheter må finne tiltak som gjør oss mindre utsatt for svensk spionasje. Norske bedrifter må være klar over hvor utsatt deres e-poster er. Vi har klart i minne den svenske skuffelsen over at Norge ikke valgte det svenske jagerflyet JAS Gripen. I denne prosessen var norske myndigheter og forsvarsindustri svært utsatt for spionasje.

I svært mange tilfeller vil svenske interesser være interessert i opplysninger som sendes mellom norske bedrifter og utlandet.

Vi sier ikke at svenskene har spionert, eller at det skjer lekkasje fra det svenske forsvarets avlyttingsmekansime til svenske nøkkelbedrifter, men at det er enkelt for dem å gjøre det hvis de vil. Mange norske selskaper unnlater å sende strategisk viktig informasjon ukryptert med e-posten, men de fleste norske bedrifter er ifølge dem som er opptatt av datasikkerhet ganske sløve på dette området.

PT gjør oppmerksom på at noen av de svenske teletilbyderne på det norske markedet er datterselskaper av svenske foretak, og at deler av den operative virksomheten i enkelte slike selskaper er integrert med morselskapet og er dermed avhengig av svensk infrastruktur også for norsk innenlandsk tjenesteproduksjon av visse typer tjenester. Følgelig kan interne norsk e-posttrafikken for disse bedriftenes kunder gå veien om det svenske forsvarets avlyttingspunkter.

Vit også at Tyskland og Storbritannia har lover som åpner opp for masseavlytning på samme måte som hos svenskene.
Etter hvert som europeiske land eventuelt tillater tilsvarende avlytting, kan du ikke hvete hvem som avlytter deg. Datatilsynet sier i en kommentar at når folk aldri er sikre på hvem som er mottakere av det de sier eller skriver, kan det dempe frimodigheten, og dermed ytringsfriheten, i samfunnet.

Saken fortsetter under annonsen

Herved er du advart. Så er det opp til deg om du vil la det påvirke hvordan du meddeler deg til andre og hva du mottar av informasjon.