Svartmaling med nyanser
KOMMENTAR: Situasjonen er alvorlig og ekstremt usikker, får vi høre.
Det vi ser er alvorlige økonomfjes, røde tall og piler som peker ned.
Men at renten på boliglånene våre blir satt opp eller ned en halv prosent et par, tre ganger i året, er vi vant til. At prisene går opp er heller ikke oppsiktsvekkende.
Så hva er det egentlig som er så alvorlig og usikkert?
Mørkt
Det snakkes om deflasjon, hyperinflasjon, stagflasjon, økende arbeidsledighet og null renter.
Null renter? Det lyder da forlokkende. Økende ledighet? Det er selvsagt ille - for dem som rammes, vel og merke.
Og de hyper-greiene virker litt skummelt, hva nå enn det er...
Men så langt er den største endringen i vår hverdagen at postkassen ikke lenger fylles opp av reklamer for gebyrfrie kredittkort, lån uten sikkerhet og diverse tilbud under parolen "kjøp nå - betal senere".
Det skyldes vel at bankene har litt problemer for tiden, og som sikkert har sammenheng med de grådige spekulantene i USA, som har spekulert bort masse penger på spekulasjoner i spekulative verdipapirer.
Kan forstå det er litt knapt med cash for tiden.
Mørkere
Det er likevel noe i økonomenes uttalelser som gir inntrykk av at dette er noe mer enn et vanlig børskrakk - som skjer fra tid til annen. Analytiker Tom Fitzpatrick i Citigroup skriver i et brev til bankens kunder at "De finansielle overdrivelsene de siste årene har tvunget verdens myndigheter til å gjøre ting som aldri har vært forsøkt tidligere."
Han sikter til de enorme pengeinnsprøytningene i finanssystemet i form av rentekutt, kriselån eller direkte pengeoverføringer. Han skriver videre: "Dette vil trolig resultere i ett av to ekstreme utfall; enten en sterkt økende inflasjon, eller en nedadgående spiral mot depresjon, sosial uro og muligvis krig."
Samme dag som Fitzpatrick sender sin analyse til klientene, smeller det i Indias finanssentrum, Mumbai.
Svart
Citigroup-analytikeren tror ikke depresjon er der det mest sannsynlige utfallet i øyeblikket, men understreker: "Vi ser allerede land i utkanten av Europa som er alvorlig presset. Noen politiske ledere har rekordlav popularitet. Det er risiko for nasjonal uro, som starter med streiker fordi folk føler seg umyndiggjort. For hver uke og måned som går, øker faren for en ond sirkel etter hvert som tilliten smuldrer bort" skriver økonomen.
I analysen peker han også på at det er gryende tvil om enkelte utviklede lands evne til å betjene sin gjeld.
Mandag ble Russlands kredittvurdering nedgradert av investorserviceselskapet Standard & Poor's, og status på utsiktene for landets økonomi ble satt ned fra "stabil" til "negativ".
Tom Fitzpatrick i Citigroup er ikke den eneste analytikeren som er bekymret for Øst-Europa.
Dessuten er skrekkscenarioene enda nærmere.
Det internasjonale pengefondet, har sammen med flere sentralbanker gitt Island en redningspakke på over 40 milliarder kroner for å hjelpe landet på fote igjen.
Færøyene opplyste denne uken at underskuddet på statsbudsjettett i år vil bli dobbelt så stort som forventet.
Svartere
Men er det noen som har bommet på finanskrisen, så er det analytikerne.
Det blir derimot litt mer guffent når årets Nobelprisvinner i økonomi sier nesten det samme.
"Det scenarioet jeg frykter for hele verden tilsvarer "Japans Tapte Tiår" - 90-tallet. At vi kommer til å se en verden med null renter, deflasjon, ingen tegn til bedring, og det vil vedvare i en lang periode" sier Krugman under Nobelprisutdelingen i Stockholm denne uken.
"Og det er dessverre veldig lett å forestille seg" legger han til.
Nobelprisvinneren snakker også om muligheten for "ekstremt alvorlige kriser".
Han viser til at det allerede er tegn til økonomiske og politiske kriser på linje med dem vi så på slutten av 90-tallet i Argentina og Indonesia.
Også Krugman trekker frem landene i utkanten av Europa som de mest usikre områdene.
Paul Krugman mener sjansen for at verdensøkonomien havner i en ny depresjon er stor, og at den kan vare lenger enn til 2011.
"Dersom det finnes et trygt sted å være, så kan jeg ikke se det" sier professoren fra Princton University som onsdag mottok Nobelprisen i økonomi for sin forskning på internasjonal handel.
Svartest
FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier at hvis ikke dagens finanskrisen blir håndtert riktig, vil den bli morgendagens humanitære krise.
- Sosial uro og politisk ustabilitet vil øke og overgå alle andre problemer, sier Ki-moon.
Den britiske tenketanken Oxford Research Group hevder at finanskrisen er den største sikkerhetstrusselen i verden.
- Krisen vil trolig føre til bitterhet blant folk og lede til en økning i radikale og voldelige sosiale strømninger, som må holdes under kontroll med makt, mener ORG.
I Kina er det uro og kraftige demostrasjoner på grunn av nedlagte fabrikker.
I India intensiveres det maoistiske opprøret.
The Jamestown Fundation advarer om alvorlig risiko for plutselig kollaps i levestandarden i Russland og en økonomisk oppløsning som vil føre til sosial uro, fulgt av et politisk opprør.
I Midt-Østen protesterer arbeidere mot kraftige prisstigningen og manglende lønnsutbetalinger.
I Hellas gjør unge voldelige venstreradikale opprør, raner butikker og setter fyr på biler.
Og en rapport fra den amerikanske Kongressen konkluderer med at det er sannsynlig at en storby blir rammet av et atomangrep eller biologisk angrep innen 2014.
Nyanser
Okay, Så situasjonen er alvorlig. Vi begynner å forstå det.
Og alt henger på om myndighetenes eksperimentelle finans- og pengepolitikk vil virke.
Ikke så rart at økonomene snakker om frykt og usikkerhet. Politikerne maner til ro og orden, selv om det er minimalt de kan gjøre med den snøballen som allerede ruller.
Den beste måten å møte frykten på er kanskje å planlegge for det verste. Da er man i alle fall forberedt, og føler seg en smule tryggere om det verste skulle skje.
En av mine gamle læremestre, tidligere sentralbansjef Hermod Skånland, sier det slik: "Det er bedre å se spøkelser ved høylys dag enn å bli angrepet av dem om natten".
Uansett bør folk lytte til sin magefølelse, og hvis tankene begynner å bli ubehagelige, kan jeg anbefale en stille tur i skogen, eller noe avslappende musikk.
Økonomien styres av krefter som ofte er utenfor vår kontroll. Vi kan bare være optimistisk og håpe på det beste,
Og verden snurrer videre på tross av kriser og økonomiske tilbakeslag.
Den situasjonen som har oppstått i verdensøkonomien kommer til å løse seg på en eller annen måte.
Og det spiller egentlig liten rolle om den males svart, hvit eller grønn for den saks skyld.