Sommerens overraskelse

Publisert: 16. august 2005 kl 16.16
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

Det hjertet er fullt av, renner munnen over med. Rant over gjorde det for Oslos byråd, Erling Lae, i mudderet utenfor Bjørvika i Oslo, som er Norges største utbyggingsområde og en av Europas største byutviklingsprosjekter. Tankene Høyre-politikeren luftet i Dagens Næringsliv midt i juli ga et kaldt gufs den varme sommerdagen. «Jeg krysser fingrene og håper at vi ikke finner vikingskip eller tilsvarende», sa Lae. Med det markerte han seg som en usedvanlig kortsiktig politiker og som en negativ mann for kulturen og reiselivsnæringen.

Lae ønsker at vi ikke finner spor og gjenstander fra vikingtiden fordi det vil sinke tunnelbygging i fjorden og reising av høye blokker i strandområdet. Han er mer bekymret for timeplanen til lokale eiendomsinvestorer enn for vår mulighet til nasjonsbygging og utvikling av en fremtidsnæring. Jeg håper de finner mange vikingskip og en stor variasjon av unike gjenstander fra vikingtiden og århundrene etter. Bjørvika er det området hvor Oslo ble grunnlagt, og området spilte en viktig rolle for utviklingen av Norge og for vikingenes aktiviteter innenlands og utenlands. Sannsynligvis er det ikke noe annet norsk som er mer kjent i verden enn vikingene.

Sensasjonelle funn vil berike Norge og Oslo på mange måter. De vil gi bredde i vår historiske forankring og dermed for vår selvforståelse. Ingen kulturnasjoner er i tvil om at selvforståelsen er viktig for utviklingen av et land. Det var derfor vi løftet frem alt vi kunne skryte av og være stolte av den gang vi strevde med å løsrive oss fra Sverige. Storslagne kunstverk som maleriene til Adolph Tidemand og Hans Gude, komposisjoner fra Edvard Grieg og skuespillet Peer Gynt fra Henrik Ibsen ga oss nye perspektiver og bidro til å bygge en nasjonal selvfølelse. Alle forsto hvor viktig bevisstheten om hvem vi er var for byggingen av landet (selv om de tok vel sterkt i på slutten av 1800-tallet).

Rike historiske funn fra mudderet i Bjørvika vil, i tillegg til betydningen av den kulturelle dimensjonen, gi en pengestrøm fra turister. Spektakulære vikingfunn vil tiltrekke seg turister i hopetall. Uten sammenligning for øvrig, trekker land som Frankrike og Italia til seg millioner av turister på grunn av sin historie. Norge vil aldri få en slik astronomisk tilstrømning av turister, men flere sensasjonelle funn vil gi reiselivet salgsargumenter i verdensklassen for den raskest voksende turistgruppen, de pengesterke som ønsker å oppleve kultur; nettopp dem vi ønsker å tiltrekke oss. Og hvis de først har bestemt seg for å dra til Oslo, vil mange benytte anledningen til å bli kjent med andre deler av kongeriket, og legge igjen penger i det ganske land.

Spektakulære vikingfunn vil være en berikelse som kan ytterlig forsterkes hvis kreative mennesker bruker fantasien og bygger opp et unikt kultursentrum ved Oslos vugge. På vegne av dem som lever av den viktige reiselivsnæringen, ønsker jeg et trekkplaster av vikingmateriale rett innfor landets viktigste turistport.

Det er fullt mulig at Erling Lae får sitt ønske oppfylt, at man ikke gjør noen vikingfunn. Da sitter vi igjen med den ekle følelsen at Oslo ledes av en politiker som er for trang i skjæret. Og da blir man ikke mester.

Saken fortsetter under annonsen