Skal det være en subsidie?

Publisert: 28. mars 2006 kl 21.38
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12
Ikke et spesielt vanskelig spørsmål å svare på. Ikke engang den mest ihuga og konservative bedriftsleder ville vært i tvil: Klart vi vil ha subsidier. Så mye som mulig. Det blir som å vandre ned på Plata i Oslo og spørre om noen har lyst på en røyk.

Derfor er det ikke noe å si på at kraftkrevende industri og rederstanden hyler i kor fordi det stilles spørsmål ved subsidieordningene. Men det betyr ikke at de har rett.

I begynnelsen av mars kom det som etter lange prosesser kan bli nådeskuddet for norsk shipping. Det regjeringsoppnevnte Rederiskatteutvalget kom med sin innstilling. NHH-professor Guttorm Schelderup ledet utvalget som kommer med karatesparket mot norske redere:
Saken fortsetter under annonsen


Utvalget vil avvikle refusjonsordningen, nettolønnsordningen og sjømannsfradraget. Nå er forslaget ute på høring.

I Rederiforbundets lokaler trenger man neppe all tiden frem til høringsfristen går ut i juni. Administrerende direktør Marianne Lie i Norges Rederiforbund brukte ikke mange minuttene før hun konkluderte: Norsk skipsfart blir nedlagt dersom subsidiene fjernes.
Saken fortsetter under annonsen

La oss tenke oss at Rederiforbundet har rett. At svært mye av norsk skipsfart flytter ut. Da er spørsmålet: Gjør det noe?

Jeg mener svaret er nei. Subsidiene fører til økt aktivitet i rederinæringen, både i form av kapital og arbeidskraft. Og dermed mindre aktivitet i alle andre næringer. Dette kan ikke norsk økonomi være tjent med.

Saken fortsetter under annonsen
La oss ta et eksempel: Olav Nils Sunde er en av Norges rikeste menn. Han har gjort en god jobb med å bygge opp Color Line til å bli en habil pengemaskin. Likevel får han flere hundre millioner i subsidier til de ansatte om bord i båtene sine. Dette gir ham en kostnadsfordel som gir ham økt konkurransekraft i forhold til for eksempel norske konferansehoteller, som er i direkte konkurranse med Color Line. Subsidiene er med andre ord konkurransevridende. Derfor er de farlige. Kapitalen og arbeidskraften bør brukes der den gir en best mulig avkastning. Til beste for norsk økonomi. Subsidier forkludrer dette bildet og gir alle andre næringer enn de som får subsidier en ulempe.

Dermed har regjeringen en viktig jobb å gjøre. SV har historisk ment at subsidier til rederinæringen er en uting. Nå har partiet endelig en mulighet til å gjøre noe med det. I en tid da arbeidskraft i mange sammenhenger er en knapp ressurs i Norge, vil det å fjerne subsidiene til rederiene kunne frigi både kompetanse og kapital til annen konkurranseutsatt virksomhet. Det er helt klart en positiv utvikling. Mye tyder på at SV og regjeringen ikke kan gjøre annet enn å komme norske redere i møte.

Viljen til handling synes å være langt større i opposisjon enn i posisjon. Også for SV.
Saken fortsetter under annonsen