Sett i gang

Publisert: 30. august 2006 kl 20.36
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12
Politikerne har i årevis diskutert hvordan de skal kutte ned folks pensjoner og øke pensjonsalderen på grunn av eldrebølgen. Så opptatt har de vært av å fordele det som er skapt at de fullstendig har glemt skaperne. Eldrebølgen rammer også de som eier selskapene.

I dagens utgave bringer vi til torvs forskningsresultater som antyder at 40.000 flere bedrifter enn vanlig, de fleste små, står i fare for å bli nedlagt de kommende ti år fordi eierne pensjonerer seg, og ingen står klare til å drive virksomheten videre. Mens andre land i Europa har utviklet, og videreutvikler, virkemidler for å møte dette rushet av eiere på vei ut av næringslivet, er norske statsråder og stortingsrepresentanter ikke en gang klar over problemet. Saken blir belyst i full bredde på NHOs konferanse, «Småtinget» i Bodø omtrent da denne utgaven av Økonomisk Rapport er hos leserne.

Borgerlige politikere har harselert med at politikere fra dagens regjeringsparti tror det er mulig å ha en politisk verktøykasse for næringslivet. Opposisjonen, med Høyre i spissen, mener at en politikk som styrer rente, inflasjon og valutakurs er det eneste som trengs. De politikerne som har makta i dag, tror på sin side at pengestøtte til bedrifter som ikke har livets rett er et bra politisk verktøy. De tror det er god politikk å subsidiere en dørfabrikk som ikke ville klart seg alene, slik at den kan konkurrere med dørfabrikker som klarer seg selv (i alle fall frem til de får subsidierte konkurrenter). Begge fløyer tar feil.
Saken fortsetter under annonsen


God næringspolitikk er blant annet å sørge for at en rekke sunne småbedrifter ikke blir lagt ned fordi eierne pensjonerer seg. Forskerne bak rapporten har pekt på at Norge ikke har et fungerende marked for kjøp og salg av bedrifter. Her har næringsministeren en oppgave å gjøre. Gå i gang med en gang, Odd Eriksen! Jeg innser at jobben er vanskelig, men start med forskernes anbefalinger. De ser du på side 22 i dette bladet.

Problemet med eldrebølgen blant bedriftseiere er stort i seg selv, men den avdekker også at vi har et problem med ensidig rekruttering til landets sentrale politiske posisjoner. Det er et demokratisk problem at toppolitikerne nesten uten unntak kommer fra offentlig sektor. Det er også et velferdsproblem fordi en slik ensidig gruppe kan for lite om verdiskapning til å være gode næringslivspolitikere. Derfor blir det heller ikke en dynamisk politisk prosess på dette området.
Saken fortsetter under annonsen

Eldrebølgen blant eiere rammer distriktene mest fordi markedet for brukthandel av bedrifter knapt finnes der, men det har selv ikke Senterpartiet, SV og Venstre, som har utropt seg selv til distriktenes partier, fått med seg. Det viser hvor fjernt politikerne er fra næringslivet.