Se og lær

Publisert: 6. juli 2006 kl 22.24
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12
Vesentlige deler av den industrien vi har i Norge i dag vil på et eller annet tidspunkt legges ned. Grunnen er som de fleste har fått med seg at norske lønninger er svært høye i forhold til de fleste andre land. Flere land i Asia kan for eksempel bygge skip og rigger langt billigere enn det vi kan i Norge. Og lønningene på en papirfabrikk i Asia er åpenbart mye lavere enn på tilsvarende fabrikk i Norge.

Det må våre politikere og LO innse. Å bevare ulønnsomme bedrifter er en svært dårlig ide.

La oss ta Norske Skogs nedleggelse av Union i Skien som et eksempel. Etter at beslutningen ble tatt, gikk det ikke mange timene før hele hylekoret var på banen. Politikerne gravde dypt i verktøykassene sine for å redde Union, men heldigvis er det dårlig med verktøy igjen til å fikse sånne ting. Heldigvis, fordi det er totalt ødeleggende for norsk næringsliv med kunstig åndedrett for bedrifter som ikke er konkurransedyktige. Det svekker den samlede verdiskapingen vesentlig. La oss dra tilbake til Union og se hva som skjedde der: Fordi politikerne ikke hadde mulighet til å hindre Norske Skog i å legge ned, mistet 359 mennesker jobben. Det er selvsagt en forferdelig situasjon, men da er det viktig å hjelpe og tilrettelegge slik at de som mister jobben kan få nye jobber. Av de 359 har nå 252 fått ny jobb utenfor Norske Skog. Svært mange av dem har begynt i Renewable Enegy Corporation (REC). En høyteknologisk bedrift som fosser frem og som trenger arbeidskraft.
Saken fortsetter under annonsen


28 har fortsatt på Union, mens 31 har fått andre jobber i Norske Skog. 12 er på attføring eller trygd, mens 36 står uten noen ting.

For samfunnet har nedleggelsen så langt vært meget bra. De fleste av arbeidstakerne har begynt i mer lønnsom industri i nabobedriften. Det betyr at et årsverk gir en mye bedre avkastning hos REC enn det ga hos Union. Det tjener jo alle på. Når det gjelder de (få) som ikke har fått ny jobb, er det viktig å ha noe å tilby. Her kan jo politikerne ta frem verktøykassen, for det kan de faktisk gjøre noe med.
Saken fortsetter under annonsen

Men poenget er altså at nedleggelser av bedrifter kommer til å tvinge seg frem nærmest kontinuerlig i Norge. Det gir noen unike muligheter til å flytte arbeidskraft over fra ulønnsom industri til å bli sunne, lønnsomme og trygge arbeidsplasser. Akkurat slik vi har sett det i Skien.

Det må politikerne skjønne! Og det må LO også ta inn over seg. Det er mye bedre å innse at de som ikke har konkurransekraft rett og slett må stenge, enn å klamre seg fast til gamle romantiske tanker om industrinasjonen Norge.

Saken fortsetter under annonsen
Det er for eksempel ingen tvil om at det er innen høyteknologisk produksjon av varer og tjenester Norge har den store muligheten.

Men da må vi legge forholdene til rette for å skape lønnsomme arbeidsplasser på fremtidsrettede områder. Og ikke klamre oss fast i historien.

Til alle politikere: Se og lær.
Saken fortsetter under annonsen


Til alle andre: Ha en fortreffelig sommer.