Så dumme er vi ikke

Publisert: 14. mars 2006 kl 20.16
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12
Vi bruker stadig mer tid på å holde oss oppdatert i media. Vi leser aviser, magasiner og internett på løpende bånd. Fordi vi vil vite. Fordi vi vil forstå. Og fordi vi vil underholdes.

Dagbladet er i krise. Sjefredaktøren sa opp. Nyhetsredaktøren har nettopp gjort det samme. Papiravisen tapte penger i fjor. Løssalget falt med ufattelige 21.000 aviser daglig. Nå surrer det rykter i pressemiljøet om at fallet fortsetter. Sjefredaktørens avgang kan tyde på at det stemmer.

VG følger hakk i hel med en like stor nedgang i absolutte tall. Hvorfor i all verden skjer dette? I Akersgata snakkes det om at de begge opplever en økning i antall lesere. Der i gården snakker man som om hele verden var stokk dumme. Det går ikke an å summere lesertall på nett og print. Og få annonsører og andre til å tro på en.
Saken fortsetter under annonsen


Ingen har svaret på hva som må gjøres i Akersgata for å stoppe et løssalgsfall vi ikke har sett maken til. Men det kan jo hende at begge tabloidene har valgt en strategi som har vært feilslått. Kanskje du og jeg rett og slett er møkklei av endeløse historier om Søppelkonge-Svein, Big Brother-Bjørn, Idol-Ivar, Farmen-Fredrik og gudene må vite. Kanskje verken du eller jeg er så dumme som Dagbladet og VG helt tydelig tror. Og hvis det er riktig, så er det jo ikke rart at tabloidene faller som blylodd.

Jeg tror historien om tabloid-fallet er en historie om valg av feil strategi. I Økonomisk Rapport har vi to setninger som ofte gjentas på redaksjonsmøter:
Saken fortsetter under annonsen

• Undervurder aldri lesernes intelligens.

• Overvurder aldri lesernes kunnskaper.

Saken fortsetter under annonsen
Med andre ord: Skriv forståelig og bra om ting som betyr noe. Vi vil gi leserne våre ekstra innsikt. Vi vil avsløre, analysere og kommentere. Og vi vil underholde uten å fordumme. Det er det vi vil.

I festtaler heter det jo sikkert at Dagbladet og VG også ønsker å tilføre leserne både det ene og det andre. Men de har begge tippet utfor en kant. Det har blitt for mye Farmen-fjas og Villa Medusa-vås. Det tilgir vi dem ikke så lett.

Ønsker vi å vite alt om våre nye kjendiser, som egentlig ikke er kjent for noe annet enn å være kjent, så kan vi jo kjøpe Se og Hør og Her & Nå. De har jo en soleklar strategi som blant annet går ut på å gi oss alle bildene og historiene om alle kjendisene. «What you see is what you get». Der i gården seiles det ikke under falskt flagg.
Saken fortsetter under annonsen


Og det er jo hele kjernen her. Det gjelder for aviser og det gjelder for bedrifter i alle næringer. Man må ha en strategi og ikke utgi seg for å være noe annet enn det man er.

Beklager kjære Dagbladet. Men det gjelder både i privatlivet og i jobbsammenheng: Folk flest er ikke så dumme som dere tror.