Ros og ris til Statsbudsjettet
Det som er positivt:
- Regjeringen fortjener ros for å ha levert et forholdsvis stramt budsjett. Dette bidrar til lav rente og kronekurs - to helt avgjørende faktorer for vekst i norsk næringsliv.
- Arbeidsreform som åpner for midlertidige ansettelser er helt riktig. Dette er en viktig stimulans til å redusere arbeidsledigheten og burde støttes - ikke fordømmes - av LO.
- El-avgiften fjernes for all næringsvirksomhet fra nyttår.
- Det er positivt at Regjeringen ikke bevilger Statkraft 10 milliarder i ny egenkapital, slik Stortingsflertallet lovet tidligere i år. Det ville ha vært helt absurd å bruke skattepenger for å finansiere oppkjøp i utlandet.
- Støtte til forskning og utvikling økte med 1,1 milliarder til 13,8 milliarder. Samtidig videreføres den populære SkatteFUNN-ordningen, som stimulerer bedriftenes egen forskning. Begge bør sees på som investeringer som vi vil få igjen i form av økt kunnskap og konkurranseevne.
Det som er negativt:
Saken fortsetter under annonsen
- Avgiftene på rusbrus og andre brennevinsbaserte drikkevarer øker, mens avgiftene på vin, brennevin og øl så vidt reduseres (med nominelt 0,7 prosent). En økning av prisen på brennevinsbasert rusbrus er forbrukerfiendtlig og kan ikke forklares av annet enn Høyres lefling med KrFs formynderpolitikk. Samtidig er reduksjonen av de andre avgiftene latterlige med tanke på at Danmark nettopp har satt ned prisene på en flaske brennevin med 40 kroner og Finland planlegger tilsvarende reduksjoner til våren. Sverige vil trolig også senke sine priser.
- Planene om å utvide arbeidsgivers lønnsplikt fra tre til 30 dager ved permisjon svekker arbeidsreformen. Dette vil føre til økte oppsigelser der man tidligere valgte midlertidige permisjoner. Spesielt vil dette trolig ramme teknologibedrifter og verftsindustrien hardest.
- Avgiftene på bil og bensin økes ytterligere istedenfor å reduseres. Dette svekker det norske bilmarkedet og bidrar til at Norges bilpark fortsetter å være blant de eldste i Vest-Europa.
- Regjeringen bevilger nok en gang for lite midler til vedlikehold og utbygging av veier i Norge. Dette rammer små og mellomstore bedrifter og svekker ideen om å styrke distriktene.
- Nettolønnsordningen for sjøfolk på offshorefartøyer og bøyelastere registrert i Norge skal oppheves etter kun å ha virket siden 1. juli i år. Maritimt Forum (som frykter at 3.800 arbeidsplasser kan gå tapt) har rett når den kritiserer Regjeringen for å gi sjøfartsnæringen manglende stabilitet. Avstanden til konkurrenter innefor EU (som Sverige og Danmark) forsterkes.
- Ny avgift der næringslivet må betale for deler av elektrisitetsforbruket. Dette vil, som NHO påpeker, være både dyrt og skape unødig byråkrati.
- En 15 prosents reduksjon av satsingen på IKT i skolen. Som IKT-Norge påpeker, henger dette dårlig sammen med målet om å gjøre Norge til en verdensleder på området.
Saken fortsetter under annonsen
- Siden Regjeringen mangler et permanent Stortingsflertall, frykter vi imidlertid at det endelige budsjettet kan bli verre -etter utgiftspress fra populistiske opposisjonskrav.