138369485_bard_.jpg
Bård Eker kan i løpet av få uker gjøre transaksjoner som gir Norge en mer sentral rolle i å få frem mer miljøvennlige biler.

Risikotaker med bildilla

Publisert: 19. juni 2009 kl 15.10
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12
Det kan man velge å se på som sært, eller som naturlig.

Fredrikstadmannen og småbedriftslederen Bård Eker, som er med på intensjonsavtalen med General Motors (GM) om overtakelse av svenske Saab, minnet i et intervju i Ukeavisen Ledelse om at det ikke var produsentene av damplokomotivene som utviklet de elektriske lokomotivene. Han hadde heller ingen tro på at det er de tradisjonelle bilprodusentene som vil utvikle nye typer miljøvennlige biler.

Tro

Norge og el-biler hører imidlertid sammen. El-bilprodusenten Think har vært uforløst i mange år, men lever ennå. Denne uken ble det kjent at gamle og nye investorer sprøyter 250 millioner inn i selskapet, slik at det kan begynne å produsere biler til de som har bestilt.

Til neste år trykker Miljøbil Grenland på volumknappen og starter produksjonen av 5000 indisk-norske familie-elbiler, som får navnet Tata Indica.

Norge produserer også Buddy og indisk eide Reva, som har elektriske motorer. De har også fire hjul, men er ikke klassifisert som biler, men som firehjuls motorsykler.

Koenigsegg

Saken fortsetter under annonsen

Svenske Koenigsegg, som Bård Eker er storeier i, har samarbeidet med det sveitsiske energiselskapet NLV Solar om å utvikle el-sportsbilen Quant, som både skal kunne gå fort og langt, noe el-biler ellers ikke får til.

Eker reagerte på at SVs landsmøte i vår vedtok at partiet vil forby salg av nye bensinbiler etter 2012. I intervjuet i Ukeavisen Ledelse spurte Eker hvem som skulle få på plass den infrastrukturen som trengtes for mer miljøvennlige biler og hvem som skulle produsere de nye typene bil. Han mente det var en god ide at den norske regjeringen kjøpte Volvo og Saab og utviklet nye biltyper med disse fabrikkene som grunnlag.

Så viser det seg at tanken fenget mannen så sterkt at han sammen med forretningspartneren Christian von Köningsegg og to rike amerikanere reiste nok vyer og kapital til å få i stand en intensjonsavtale om kjøp med GM.

Hemmelighetsfull

Investorgruppen har vært hemmelighetsfull så langt. Det er ikke bilfabrikanten Koenigsegg, men et nystiftet selskap, Koenigsegg Group, som forhandler om å overta Saab.

Eker har nok ambisjoner om å legge om både produksjonsmetoder, utviklingsarbeid og produktspekter hos Saab. Bård Eker og von Köningsegg er nytenkere. Eker er ikke bare industridesigner, han er også forretningsmann og ivrig engasjert i det operasjonelle. Rasjonelt utviklingsarbeid og produksjon står i høysetet hos ham. Man skal ikke bare tenke nytt, men den kreative prosessen skal være rasjonell, og den skal være en integrert del av produksjonsprosessen.

Nytenker

Saken fortsetter under annonsen

Eker er ingen miljøfantast. Sportsbilen Koenigsegg sluker drivstoff (selv om de for tiden også utvikler en mer miljøvennlig variant) og flaggskipene i Hydrolift-sortimentet er blant de råeste fartsmaskinene du finner i skjærgården. Eker er for øvrig verdensmester i offshore båtracing, samme gren som Bjørn Rune Gjelsten er mester i.

Eker ser nok at etterspørselen og myndighetsreguleringer dreier kraftig mot mer miljøvennlig biler. Fremtiden ligger der, og han stoler på at han har kreativ, organisatorisk og kapitalmessig evne til å dreie Saab i samme retning.
Eker er risikotaker med tro på egne evner. Han har overtatt konkursbo før.

Forrige gang var det båtprodusenten Hydrolift. Selv om han har fått fram rå produkter, har det ikke vært noen økonomisk suksess. Men denne gang har Eker kjørt inn i politisk terreng. Både svenske og norske myndigheter er interessert i at han og partnerne hans skal lykkes. Overtakelsen bør være et insitament for svenske og norske politikere til å gjøre det lettere å komme på markedet med miljøvennlige biler.

Store nordiske selskaper kan også bli interessert i partnerskap med et nytenkende Saab, for eksempel Statoil, og kanskje også Statkraft, når det gjelder koordinering av produktutvikling og utvikling av infrastruktur for mer miljøvennlige biler. Her kan Eker få mektige allierte. Men enn så lenge er slike vyer på spekulasjonsstadiet.

Ikke styrtrik

Fremdeles på ryktestadiet, sies det at 80 prosent av Saabs kreditorer har godtatt et forslag om å kutte 75 prosent av gjelden. Det har naturlig nok gjort det lettere for investorene, men gambling er det likevel for Eker, som er godt bemidlet, men ikke styrtrik.

Motbakker er det nok av. Avtalen er ikke i boks ennå. Det er nå den hardeste delen av forhandlingene begynner. Og Saab har et kraftigere fall i nybilsalget enn gjennomsnittet i år, og markedet vil nok være temmelig avventende.

Saken fortsetter under annonsen