Rentesjokket

Publisert: 17. desember 2008 kl 17.24
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12
KOMMENTAR: En så kraftig rentenedsettelse lukter det handlingsvilje av. Men det er også en sterk eim av krise. Rentekuttet er tegn på at banken vurderer den økonomiske situasjonen som dårlig.

Den kraftige rentenedsettelsen kom overraskende på de fleste. Kurven for børskursenes utvikling gjennom dagen viser hvor forvirret investorene på Oslo Børs ble. Kursene steg da styremøtet i sentralbanken nærmet seg, og like etter. Deretter falt den betydelig, for så å bevege seg sidelengs, men med en liten, stigende trend i bunnen.

Historisk

Størrelsen på rentekuttet er historisk i norsk sammenheng. Svein Gjedrem må ha en skjult dramatiker i seg, som velger å sjokkere på denne måten. Norges Bank hadde en helt annen vurdering av den økonomiske situasjonen i månedsskiftet oktober/november.

Nordeas sjeføkonom Steinar Juel kritiserer ifølge DN.no banken for at den ikke har gitt noen guidelines på forhånd når den har reist land og strand rundt og holdt foredrag basert på forrige rapport, som hadde en mindre dramatisk vurdering av den økonomiske situasjonen enn det dette rentekuttet tilsier.

Les sentralbankens begrunnelse her.

Norges bank regner med at bankene vil følge etter. Det betyr i så tilfelle at folk flest vil få bedre råd. Nordea har allerede bestemt seg for å kutte kraftig i boliglånsrentene.

Saken fortsetter under annonsen

Det store spørsmålet er imidlertid om folk vil bruke mer penger når de får bedre råd eller om de vil spare pengene. Det første alternativet er best for Norges økonomi. Men det hjelper bare delvis at forbruket går opp hvis norske eksportbedrifter ikke for solgt nok varer og tjenester i utlandet til å holde sysselsettingen opp. Selv om de som har jobb får bedre råd, er det viktigste hvor mange som blir stående uten jobb.

Øker arbeidsledigheten kraftig, vil vi alle merke det.