Perspektiv: Med tiden som redskap
«VI MÅ BRUKE TIDEN som et redskap, ikke som en sofa,» hevdet John F. Kennedy. Dessverre gikk han alt for tidlig ut av tiden, men det ryktes at han brukte den godt - på mer enn én måte.
Dét er det langt fra alle som gjør. Min erfaring er at de som bruker tiden dårlig, også er de første til å klage over at den ikke strekker til. Påstanden er ikke ny. Den franske forfatteren Jean de la Bruyére var enig med meg, og han har vært død i vel tre hundre år.
Derimot strekker tiden til for den som bruker den. Dette hevdes også i Leonardo da Vincis notatbøker fra tidlig på 1500-tallet. Så fikk da også dette multitalentet gjort usedvanlig mye, både som maler, billedhugger, arkitekt, dikter, musiker, tenker og...puh...vitenskapsmann.
ALT HAR SIN TID, heter det i Bibelen. Vi har alle erfart det. Også Victor Norman, som for tiden sitter mindre bak pianoet. Og enda mindre på Bagatelle. Om han sparer noe særlig tid på dette, skal være usagt. Ifølge Norman utnyttes/nytes overtid best i team, spesielt på serveringssteder hvor det er fred og ro. Utvilsomt er det da riktig å velge de dyreste stedene, hvor støyende lønnsmottakere sjelden ferdes. Og med fem retters middag må det nødvendigvis gå en viss tid, noe som gir rikelig tid til å utnytte tiden. At den samme tiden er relativt kostbar for skattebetalerne, er en annen sak. Som håndverkeren sa: «Tid er penger,» og så tok han seg tid.
Å lære seg å si «nei» på en positiv måte er en smart måte å spare tid på. Det kan gjelde såvel Bagatelle-invitasjoner som spørsmål om ballspill. John Carew brukte riktig nok flere uker på å si «nei» til Nils Johan Semb, men da han først hadde bestemt seg, slapp han også å bruke nedverdigende tid på reservebenken.
I yrkeslivet bør du aldri si: «Jeg har ikke tid.» Det finnes alltid tid til det du selv synes er viktig. Si heller: «Jeg kan ikke, det er dessverre umulig.» Og det er langt bedre å si dette straks, i stedet for ikke å bli ferdig med et oppdrag til avtalt tid.
HENDER DET AT DU VENTER på en viktig telefon? Ikke kast bort tid med å vente - selv om det så er styrelederen i Statoil du venter telefon fra. Betrakt ventetid som en gave. Spør deg selv: Hvordan kan jeg bruke tiden min best, akkurat nå?
Og utsett for all del ikke de vanskelige, kanskje ubehagelige jobbene. Får du unna disse oppgavene på formiddagen, blir resten av dagen ekstra vellykket.
Å gjøre seg ferdig med en jobb når en først har begynt, er et annet godt råd. Det tar tid å sette seg inn i en problemstilling på nytt, og du mister kanskje kontinuiteten og/eller inspirasjonen. Selvsagt er det ikke alltid mulig å gjøre seg ferdig, men kanskje kan du klare det oftere enn du tror.
Tenk på hvor mye tid og energi Nils Johan Semb kunne ha spart ved å gjøre seg ferdig med John Carew raskere. Nå ble det i stedet Carew som gjorde seg ferdig med Semb. Sikkert irriterende nok, selv for sindige Semb.
«EN LITEN TID, og du har glemt alt.» Det er så sant som det er sagt. Sitatet fra den romerske keiseren og filosofen Marcus Aurelius er høyst aktuelt mer enn 1800 år etter at det ble forfattet. Skal du spare tid, må du derfor ta dine forholdsregler. Stol ikke på hukommelsen, men lag en liste over alt du skal gjøre - hver dag. Stryk over hver oppgave når du er ferdig. Følelsen er deilig.
Til slutt: Hold orden i dokumentene dine, slik at de er lette å finne, enten de finnes på PC eller papir. Skulle du bli beskyldt for korrupsjon, overforbruk av firmaets representasjonskonto eller kjøp av piano, kan det være klokt å ha dokumentasjonen klar i tide.
For når du må inn på teppet, nytter det ikke å si at du ikke har tid...
Gunnar Krogh-Tonning leder FINE Global Corporate Advisors (www.fine.no). Han har arbeidet med executive search de siste 18 årene for privat og offentlig sektor.