Perspektiv: Jakten på kapital

Publisert: 1. februar 2005 kl 10.44
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

Børsene stiger. Investeringsaktiviteten tiltar. Venturefondene og PE-aktører bugner av kapital, og er igjen i foroverlent investeringsmodus.

Gründere og selskap som søker kapital bør forberede seg godt før en kapitalinnhenting. Man bør forstå hvordan ulike investorer agerer og hva slags partner selskapet får med på laget. Dette innlegget kan kanskje være til hjelp.

Ventureaktører vurderer i utgangspunktet investeringer etter flere kriterier.

Investeringsmuligheten må ligge innenfor investeringsselskapets mandat, og den bør passe inn i investors strategi. Vi leter selv opp en rekke investeringsmuligheter, men de beste selskapene som henvender seg til oss - vet hvem vi er, og hva vi står for.

Investorer har heldigvis ulik appetitt på risiko. Deres eksisterende porteføljer vil også, uavhengig av investeringsmulighetens godhet, kunne begrense investors interesse.

Mange PE- og Venture-selskaper har etter at boblen sprakk i 2000 fokusert på mer modne selskaper. De opplever at de kan gjøre investeringer av høyere kvalitet og med lavere risiko til en mer fornuftig pris. Uansett bør selskapene når de kontakter investorer demonstrere evnen til å forstå og begrense sin risiko.

Selskapets virksomhetsmodell bør være skalerbar, det vil si at den kan vokse betydelig uten å kreve mye kapital. I tillegg må selskapet forstå og kunne artikulere sin posisjon i forhold til konkurrenter og hva de bringer til bordet i forhold til sine kunder. Dersom det i tillegg finnes såkalte «entrybarrierer» (inngangsbarrierer) er dette en ubetinget fordel. Et selskap som kun har lokalt potensial vil naturlig nok ikke vekke samme interesse som et som har et globalt potensial.

Saken fortsetter under annonsen

Konkurransearenaen og driverne i virksomheten må forstås - og kunne forklares til bunns. Det skader ikke om selskapet har en eller flere unike sider, det være seg et radikalt konsept, ny eller patentert teknologi, spesielle relasjoner eller liknende.

Ledelsen må være helt dedikert og kvalifisert, de bør inneha en kombinasjon av ambisjon, integritet og lederegenskaper - komplettert av kompetanse innen sine ulike fagfelt og med betydelig gjennomføringsevne. Et lederteam er viktigere enn enkeltindivider.

Investorer er opptatt av å få tilbake sine penger med en fornuftig avkastning. De beste investorene vil allerede når de går inn ha gjort vurderinger av hvordan de skal komme seg ut av investeringen igjen etter en definert periode.

Den profesjonelle investor vil som en motytelse for å skyte inn kapital kreve innflytelse. Dette innebærer krav om styreplass, og innpass for egen kompetanse. Det er vanlig i dag at det gis enkelte vetorettigheter og andre former for beskyttelse for investor, dersom selskapet ikke leverer i tråd med planen. I noen tilfeller gis det rettigheter for investor til å fremtvinge et salg etter en periode. Disse forholdene etableres i en aksjonæravtale eller i vedtektene.

Investor vurderer også hvem man investerer sammen med - og muligheten til å få til et gjensidig produktivt samarbeidsklima med medaksjonærer, gründere og ledelse.

For en gründer eller et selskap er valg av investor svært viktig. En gründer sa en gang at det å bevege seg i investor- og rådgiverkretser var som å gå på sopptur - noen er gode mens andre er giftige. Det gjelder å finne de gode.


Saken fortsetter under annonsen

Thomas Falck er Managing Partner i Four Seasons Venture IV - fondet som kjøpte SND Invest. Han har operativ topplederbakgrunn fra IT-sektoren og har som konsulent jobbet med omstilling og strategi i privat og offentlig sektor.