138377082_espen.jpg

Pengepumpen i revers

Publisert: 13. desember 2007 kl 10.53
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

Statistikk viser at boligprisene nå har begynt å falle i de fleste Europeiske land: Norge, England, Irland, Polen, Estland, Latvia og mange andre land har boligprisen nå falt svakt i noen måneder. I Danmark har prisene flere steder falt med 20 prosent og enkelt objekter med så mye som 40 prosent eller mer. I Spania har prisene enkelte steder falt betydelig.

Utflating eller fall?

Flere eiendomsmeglere og analytikere i Norge snakker om utflating i boligprisene og hvordan prisene trolig vil begynne å stige igjen til neste år. Ved et enkelt søk på internett vil man se mange av de samme argumentene ble benyttet i Danmark før prisene startet å falle kraftig der. Argumenter om lav arbeidsløshet samt at økonomien gikk så det suste ble benyttet, men til ingen nytte, de danske boligprisene har falt betydelig og fallet ser langt fra ut til å være over.
Jeg tror mange fortsatt overser at vi er i begynnelsen av en global kredittkontraksjon, hvor vi så langt bare har sett toppen av isfjellet. Så langt har kredittapene i Norge og Europa stort sett kommet fra aktører som har vært involvert i amerikansk subprimelån. Som vi alle har vært vitne til har de amerikanske subprimeproblemene spredt seg horisontalt og vertikalt, de har nå også nådd lille Norge, og har til og med passert polarsirkelen.
Fortsatt er det snakk om svært begrensede tap på amerikansk subprime i Norge, selv om det er svimlende summer for de involverte parter, flere hundre millioner til milliarder. Jeg liker ikke å si det, men jeg er redd de virkelig store kreditt-tapene i Norge fortsatt ligger foran oss og ikke bak oss. Ikke gjennom Norske Kommuners eksponering mot amerikansk subprime, men gjennom hva som trolig kommer til å utspille seg i Norge og Europa nå som den girede pengepumpen ser ut til å gå i revers.

Pengepumpen i revers

Dagens pengesystem pålegger bankene meget begrensede reservekrav, dette gjelder hele den industrialiserte verden. Dette er et relativt komplekst tema som lett kunne fylt en bok. Kort fortalt medfører dette at pengemengden kan øke raskt når folk tar opp mer og mer lån, kreditt skaper i seg selv penger, bedre kjent som kredittekspansjon. Bankene er selv med på å drive opp verdien av sine panteobjekter og kan dermed låne ut enda mer, som igjen driver boligprisene ytterligere opp osv.. Om forholdende ligger til rette vil dette medfører en stigende boligpris og opplånings spiral, noe vi jo har sett i store deler av verden. Når husprisene begynner og falle grunnet høyere renter samt at kapasiteten til å betjene mer lån når smertegrensen vil det motsatte start skje - pengemengden begynner sakte men sikkert og krympe.

Kraftig giret

Hele samfunnet er på mange måter kraftig giret gjennom dagens finans og pengesystem. En av de få som har påpekt dette er etter min mening den kjente Amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs. De har nylig kommet ut med en analyse om hvordan et tap på 400 milliarder dollar i det amerikanske subprimemarkedet faktisk kan medføre at kredittmengden vil kunne komme til å krympe med så mye som 2.000 milliarder dollar, over 10.000 milliarder kroner. Selv oljefondet blir lite i forhold til slike summer. Svimlende og nesten uforståelige summer for de fleste av oss. Er dette ren skremselspropaganda? Nei de ekstreme summen skyldes at om man virkelig går inn og studerer banksystemet, finansinstitusjoner og hele pengesystemet etter i sømmene vil man oppdage at hele systemet i sin natur er kraftig giret. Dette er ingen hemmelighet, men er noe få skjønner og enda færre liker å prate om.
Goldman Sachs med sine 2 tusen milliarder dollar snakker kun om kredittkontraksjon fra det amerikanske markedet. Om boligmarkedet i Europa fortsetter og falle og ikke bare flater ut vil vi kunne få tilsvarende kreditkontraksjon her. Den amerikanske kredittkontraksjonen er trolig katalysatoren som er i ferd med å få også den Europeiske pengepumpa til å skifte gir til revers, resten fikser Europa selv med sitt overdopplånte boligmarked.

Saken fortsetter under annonsen

Måneder og år

Det ligger i systemet at dette ikke skjer over natta. Det hele starter gradvis, men om sentralbankene ikke klarer å stoppe det ved å sprøyte inn masser av likviditet tidelig nok samt få likviditeten til å gå dit den faktisk trengs ja da vil domino effekten nærmest være ustoppelig. Den girede pengepumpa som kommer i revers vil akselererer etter hvert som tapene baller på seg. Vi sakker om måneder og år, samt summer som få eller ingen ønsker å prate om uten at man blir stemplet som halvt gal. Vel det var inntil Goldman Sachs våget å komme med en slik analyse.
Nesten alle argumenter de fleste analytikere diskuterer er egentlig detaljer, inklusiv meg selv i mange tilfeler. De fleste argumenter som diskuteres rundt bolig og kreditt blir i dette perspektiv som om å bruke masse ressurser på å analysere fargen på en bil for å bestemme dens verdi. Dette uten å vite om det er en Lada eller Mercedes, samt hvilken årsmodel man prater om gjør slike analyser nesten meningløse. Skjønner man den girede pengepumpe problematikken fult ut så er bildet nokså skremmende. Da skjønner man også hvorfor prisene på bolig har gått opp i mesteparten av verden samtidig, og vil falle i mesteparten av verden samtidig.

Fare for resesjon

Nå som den globale pengepumpen etter det jeg kan se faktisk har begynt å gå i revers er det veldig stor fare for at boligprisene i Europa kommer til å falle kraftig utover i 2008 og 2009. Som Greenspan og andre har påpekt er sannsynlighet for å at USA skal gå inn i en resesjon nå overhengende. Og Europa ligger trolig kun etter i tid, mye kan skje i løpet av 2008 og 2009.
Finansinstitusjoner i store deler av verden var simpelthen alt for utlånskåte og mange boligkjøpere har var alt for lånekåte. I alle retninger man snur seg er det lån i privatsektor. I følge SSB er for eksempel over 70 prosent av nordmenns investeringer i såkalte strukturerte produkter lånerfinansiert, vi tar opp lån selv for å spare.

Håper jeg tar feil

Om noen år håper jeg denne analysen blir ledd av. Personlig tror jeg det vil kunne vise seg at når vi om noen år ser tilbake i tid at svært mange banker, finansinstitusjoner, meglerhus, politikere, stater og kommuner kraftig undervurdert sannsynligheten og ikke minst konsekvensene av en kommende global kredittkontraksjon. Samtidig håper jeg faktisk at jeg tar dundrende feil, og at man ler av meg og mine analyser om noen år. Vi er jo alle klart best tjent med om økonomien bare suser videre og vi bare kan plukke boliger og aksjer og alle bli rike i en fei, men jeg har litt vanskelig for å tro på julenissen selv nå som det nærmer seg jul.


Denne artikkelen er hentet fra siste utgave av bladet Økonomisk Rapport.

Saken fortsetter under annonsen