På med solbrillene

Publisert: 10. desember 2006 kl 21.53
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12
Vi har bak oss et av de beste årene i norsk historie. Da tenker jeg ikke på sportsresultater, men på hvordan den norske økonomien virkelig har satt inn turbofarten og hvordan pengene i et stadig større tempo renner inn i norske bedrifter. Det er formidabelt. Og det verste av alt er at 2007 blir enda bedre. For de som jobber med børs og finans er det julekveld og syttende mai på en gang. Hver dag. Og på terskelen til 2007 er det bare å ta på solbrillene. Vi er på vei inn i det som kan vise seg å bli det største gullåret i norgeshistorien. Bedriftenes overskudd og investeringer vil dra seg opp på rekordnivå og optimismen her hjemme formelig koker. På børsen kommer 2007 til å bli det store oppkjøpsåret, enda større enn 2006 var. Årsaken er selvsagt at mange har tjent mye penger og dermed fått større muskler til å kjøpe med, samtidig som tilgangen på penger sjelden har vært bedre. Og så vet vi at de store oppkjøpsbølgene kommer i tider da børsen er høyt priset. Det er da tilgangen på penger er størst og det er da optimismen tar overhånd.

Betyr dette at alt bare er rosenrødt? Nei, men hittil har dommedagsprofetene tatt grundig feil. Det ser ut til at mobiliteten i arbeidsmarkedet er større enn ventet. Netto innflytting til Oslo er for eksempel også på et rekordnivå. Det er bra, for tilgangen på arbeidskraft er noe av det viktigste av alt. Det er vanskelig å få tak i kvalifisert arbeidskraft innen en lang rekke sektorer. Det kan bety meget gode lønnsoppgjør som igjen tvinger sentralbanken til å være mer aggressiv i rentesettingen. Skulle renten heves vesentlig mer enn det folk flest har planlagt for, kan det bli stygt. Med andre ord: Dersom lønningene stiger for mye, må økonomien avkjøles. Det skjer ved renteøkninger, som igjen vil kunne løfte kronekursen og dermed svekke norske bedrifters konkurranseevne.

I dette nummeret av Økonomisk Rapport har vi tatt tempen på hva eksperter innen forskjellige fagfelt tror om det neste året. Hva som i beste og verste fall kan skje med renten, kronen, lønnsutviklingen og annet. Vi har dessuten tatt temperaturen på hva folk flest i Norge tror om sin egen og landets økonomi. Både akkurat nå og de neste tolv månedene. Svaret er at optimismen rår. Vi er på vei inn i et ekstremt bra år, og folk vet det. Slikt lukter det hard julehandel av. Men intet vokser inn i himmelen. La oss håpe at de fleste bedrifter og privatpersoner har tatt høyde for en massiv renteøkning de neste to årene. For det ser ut til at den kommer.
Saken fortsetter under annonsen


I mellomtiden kan vi feire oss selv og drikke en ekstragod champagne inn i det nye året. Det fortjener vi alle.

Ha en fortreffelig jul og et riktig godt nytt år.