På loven sitter NISSEN, på søppelposten sitter DRAGEN!

Publisert: 29. september 2003 kl 16.44
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

Mange har en ukuelig tro på lover og regler. I følge regjeringen og Stortinget skal gode forbrukerrettigheter og streng lovgivning gi norsk næringsliv et konkurransefortrinn. Men slik har det ikke gått. For det første har store deler av Europa lovverk som fungerer like godt, men ikke nødvendigvis like strengt. Dessuten virker ikke strenge lover på andre enn lovlydige og seriøse virksomheter. Søppelposten kommer for eksempel fra «kjeltringer» i land utenfor Europa. «Kjeltringene» lar seg ikke stoppe av norske lover. Det er på tide å ta av NISSELUEN og finne andre effektive metoder for å stoppe dragens verk.

Den siste tids presseoppslag tyder på at mailboksene til forbrukere så vel som næringsdrivende lesses ned av søppelpost. Det er et paradoks er at såkalte SPAMfiltre som skal stopp denne søppelposten også stopper post som kundene har bedt om å få, og som de blir sinte for at ikke kommer.

Et annet paradoks er at søppelpost fra norske virksomheter ikke var et problem før lovgivningen kom heller. Når vi allikevel fikk markedsføringslovens §2b med forbud mot uanmodet e-post og krav om aktiv aksept var det fordi teknologien muliggjør misbruk. Det vil alltid finnes aktører som skummer markedet og som ikke er opptatt av gjenkjøp. Det er disse loven er til for å ramme, fordi lovverket gir mulighet for sanksjoner. Men noen glemte de seriøse virksomheter underveis. De har fått et strengt lovverkt men ingen hjelp fra myndighetene til å gjøre seriøs og lovlydig virksomhet til et konkurransefortrinn.

Dessverre er Forbrukerombudet ikke ivrig nok etter å avdekke og ta de virkelige useriøse aktørene. Det virker også formålsløst når Forbrukerombudet melder om klagestorm på spam uten å se nærmere på problemet. Hvor kommer søppelposten fra, fra hvem og hva er innholdet i denne type e-post?

Markedssvikt kan bli konsekvensen hvis kundens tillitt til nettaktørene svikter. eforums e-handelsbarometeret som er gjennomført av MMI viser at det er stadig færre som ønsker å legge igjen e-postadressen sin ved handel på nettet.

Profilerte og sterke aktører med samferdselsministeren i spissen har publisert generelle og unyanserte råd mot SPAM. Noen av disse er mer egnet til å skape mistillit til seriøst norsk nettaktører, enn til å løse problemet med søppelpost. Det er også betenkelig at det ikke er invitert representanter fra industri eller handel til samferdselsministerens bord..

Vi løser ingen problemer ved å innføre forbud mot uanmodet e-post rettet mot ansatte i bedrifter og organisasjoner. Det eneste vi oppnår er redusert verdiskaping.

Saken fortsetter under annonsen

Problemet med søppelpost må løses gjennom bruk av teknologi. Aktører som lever av SPAM vil stadig finne mye metoder for å gjennomføre sin virksomhet, så lenge den er lønnsom. Det er derfor viktig at det settes av midler til forskning og utvikling som gjør at mottiltakene kan holde tritt med aktørene bak søppelposten.

I mellomtiden bør det etableres en aktør som tilbyr sorteringstjenester av all e-post på ulike nivåer. Tjenestene skal sikre at utsendelser som det er tilknyttet aksepter til går igjennom uforhindret, mens uønskede masseutsendelser blir stoppet. Tjenestetilbyderen kan også levere reservasjonstjenester og tjenester for innhenting av aksepter. For å hindre forsinkelser må det utvikles en teknologi som kan automatisere søkene basert på forhåndsdefinerte sorteringsoppsett.

Det er også mulig å sikre e-post ved bruk av systemer for elektronisk signatur fordi man gjennom dette blant annet kan identifisere avsender, men infrastrukturen er ikke på plass. Myndighetene må bidra til utbredelse og faktisk bruk gjennom egne prosjekter og gjennom å støtte konkrete prosjekter blant mindre næringslivsaktører.

Man kan forvente at næringslivsaktørene tar ansvar og bekoster nødvendige tiltak for å sikre at egen virksomhet er i tråd med loven. Synderegisteret er allikevel stort på dette området. Det skyldes delts manglende fokus og dels manglende kompetanse. Man bør motivere og tilrettelegge for at nødvendig kompetanse tilflyter bedriftene.

Man kan imidlertid ikke forvente at markedsaktører i et umodent marked skal påta seg ansvar og kostnader utover egen virksomhet. Forbrukerrettigheter kan for eksempel ikke være et konkurransefortrinn uten at forbruker kjenner sine rettigheter eller kjenner igjen en nettbutikk som ivaretar disse i mylderet av andre nettbutikker. Regjeringen vil virkelig bidra til gode rammebetingelser, spesielt for små og innovative aktører, hvis de hjelper til å løfte frem og synliggjøre de aktørene som tar lovverket og forbrukerrettighetene på alvor.


Agnes Beathe Steen Fosse er direktør i eforum (www.eforum.no) og daglig leder i Nsafe (www.nsafe.no). Steen Fosse, som er sivilmarkedsfører og har gjennomført management programmet elektronisk strategisk forretningsdrift på BI, ledet tidligere arbeidet med lanseringen av FINN.no.

Saken fortsetter under annonsen