Over evne

Publisert: 22. juli 2002 kl 14.01
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

«Dame do», var tittelen på førstesiden i Istoe, Brasils Newsweek, i 1981. «Gi meg to» var myntet på kjøpekåte argentinere på sommerferie i Latin-Amerikas største land - og allerede da sterkeste økonomi.

Men argentinerne hadde altså bedre råd, også den gang takket være en valuta som var priset kunstig høyt. Også da skulle man kverke inflasjonen en gang for alle - og skape en sterk og solid valuta. Det gikk feil i løpet av et par år. Ganske enkelt fordi ingen hadde råd til å betale for «verdens dyreste eksportprodukter». Men middel- og overklassen levde på topp, og var de i Brasil om sommeren, kan du være sikker på at de besøkte USA eller Europa i de andre feriene.

20 år senere har det en gang så rike landet på nytt vært igjennom et økonomisk eksperiment som skulle løse de tilbakevendende problemene med hyperinflasjonen. Som LO og NHO her hjemme har argentinske økonomer (med god støtte av IMF og Verdensbanken) trodd blindt på grepet med en fast valutakurs. Selv om man har drept landets økonomi sammen med inflasjonen.

Men nå er det altså slutt igjen, pesoen devalueres daglig. Dessverre er det ikke sikkert at landets befolkning og politikere skjønner at det kommer til å gjøre skikkelig vondt før den nye myntenheten finner et nytt bunnivå. Slik er det når en lever over evne.

Saken fortsetter under annonsen