ØR-kommentaren: Ved full sans og samling

Publisert: 22. november 2005 kl 15.24
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

Hundre kroner i skattelette til folk med lav lønn. 100.000-200.000 kroner i lette til toppsjefer som tjener tre-seks millioner. Man skulle tro det hadde tørnet for SV-leder Kristin Halvorsen da hun ble finansminister. Men hun er ved full sans og samling. Hennes nye skatteregler skyldes at hun ikke fant en «SV-smartere» måte å redusere lønnsskatten på. Hun var heller ikke i stand til å finne en «SV-løsning» som ivaretar den tverrpolitiske enigheten om skattesystemet. De folkevalgte er for lengst blitt enige om at skatten på arbeid ikke skal ligge skyhøyt over skatten på kapital. Dette har vært SV-lederens hodepine. I stedet for å sette ned skatten på arbeid, kunne hun satt opp skatten på kapital, men det turte hun ikke, og bra er det for landet.

Finansministeren er så flau over å bli tatt av virkeligheten at hun har forsøkt å skjule det. I forbindelse med fremleggelsen av skatteforslaget i statsbudsjettet skriver hun i en pressemelding at personer med mer enn 1 million kroner i bruttoinntekt i gjennomsnitt vil få en skatteskjerpelse på over 40.000 kroner. Det er et umoralsk forsøk på å tåkelegge sannheten.

Det er fristende av være enig med Dagbladets politiske redaktør, Marie Simonsen, som mener at Høyre-leder Erna Solberg reddet dagen for SV-lederen da Solberg gikk ut og kritiserte statsbudsjettet. Dagblad-redaktørens resonnement har mye for seg når det gjelder personbeskatningen. På det området kunne Solberg heller rost Halvorsen for å føre mer Høyre-politikk enn det Høyre selv ville ha fått til i en Bondevik-ledet regjering. Det ville ha svidd mer i SV. Resonnementet blir imidlertid feil når det gjelder beskatningen av småbedriftene og deres igangsettere. Det er lenge siden vi har sett en skattepolitikk som er så negativ for småbedrifter og småsparere. Mens lønnsmottakerne får skattelette, strammes skatteskruen for igangsettere. Halvorsen øker formueskatten på unoterte aksjer ved å jekke opp de skattemessige verdiene. Aksjeskatten øker hun ved å redusere skattefradraget på utbytte og gevinster kraftig. (Skatteteknisk: Skjermingsrenten reduseres). Det gir umiddelbart en skatteøkning. Finansministeren reduserer også størrelsen på fradraget til næringsdrivende ved beregning av personsskatten. (Skatteteknisk: Lønnsfradraget). Til sammen skjerpes skatten til småbedrifter og deres eiere med rundt fire milliarder kroner. I næringslivet har man allerede begynt å skumle om at kapitalen til småbedriftene vil tørke inn. Den utviklingen skal ØR følge med på. Regjeringen skal ikke få leve i fred med sine synder.

På toppen av det hele rammer regjeringen nyskapningen i næringslivet ved å redusere ordningen ved overavskrivning på forskning og utvikling, Skattefunnordningen. Endelig bryter regjeringspartiene løftet fra valgkampen om mer midler til forskning.

Statsminister Jens Stoltenberg holder SV-lederen i ørene når det gjelder Statens pengebruk, men hvor var han da hun endret skattereglene? I god gammel SV-stil virker det som om regjeringen er for å ha jobber, men mot å skape dem.

Saken fortsetter under annonsen