Ør-kommentaren: Over canapéene
Det har ikke manglet på temaer for small-talk når næringslivsfolk har møttes de siste månedene. SV er blitt et takknemlig tema. SVs politikere har de siste ukene sørget for et rikt følelsesliv hos ellers så trauste næringslivsledere, som har fått mobilisert hele følelsesregisteret, fra latter til forskrekkelse. Man ler av uvitenheten som blottlegges når finansminister Kristin Halvorsen vil vurdere lovforbud mot å legge ned (såkalt) lønnsomme bedrifter, når hennes partifeller vil nekte folk å handle over nettet fra utlandet, eller når miljøvernminister Helen Bjørnøy vil nekte et oljeselskap med utvinningstillatelse å utvinne. Over canapéene samtaler man om at Jens Stoltenberg likevel kommer til å sørge for å holde realismen på plass når kongens råd treffer sine beslutninger. Men så kommer noen på at det ikke bare er SV-statsråder som kommer med merkelige utspill. Næringsminister Odd Eriksen er Arbeiderparti-mann, og han har som statsråd foreslått å bøtelegge bedrifter som legger ned lønnsomme virksomheter. Hva blir det neste, grøsser man. Og er Jens tøff nok til å sto i mot det også? Noen tviler.
Men man klamrer seg til at LO har sterk nok innflytelse til å hindre at arbeidsplasser raseres av blinde ideologihandlinger. Håpet varer til noen mellom munnfullene opplyser at forbund som organiserer offentlig ansatte har overtatt makten i LO. Og de lever av skattepenger. LO-sjefen selv kommer fra et slik miljø. Hun har til og med vært kommunist, og er det kanskje ennå innerst i sjelen. Hun vil ha skatteøkninger, som igjen får negative virkninger for næringslivet. Det vil også SV, selv om den praktiske politikken hittil tyder på det motsatte. Her kan LO og SV finne hverandre. LO er et farlig håp å klamre seg til når det gjelder en edruelig politikk, tenker mange, og hutrer over tanken på at personer som ikke forstår det plukk av verdiskapning har fått stor innflytelse.
Fremdeles snakkes det om at Kristin Halvorsen ble dukket offentlig av statsminister og utenriksminister for utspill om boikott av varer fra Israel. Først virket ydmykelsen beroligende, men så begynner man å resonnere. Halvorsen er dukket offentlig. I tillegg har hun kommet med et skatteforslag i strid med det hun står for, og mange av hennes partifeller er latterliggjort for sine utspill. De fleste ledere i næringslivet er menn, og de er interessert i håndball, ishockey eller fotball. De vet hva kompensasjonsdømming er. Og nå forestiller de seg at dommer Jens Stoltenberg må gi SV kompensasjon for alle nederlag partiet har hatt siden det ble enig med Arbeiderpartiet og Senterpartiet om å danne regjering. Og hva blir den kompensasjonen? Huttetu.
Kanskje er uroen enda større hos dem som ikke ferdes i canapé-miljøer, bedriftsledere som setter hverandre i stevne over svart kaffe uten noe annet til. Lederne av små og mellomstore virksomheter har ikke de samme kontakter som canapé-folket, og får derfor ikke samme strøm av pro&contra-vurderinger. Spekulasjonene om hva som egentlig skjer i departementene blir mer absolutte. Det betyr for manges vedkommende, enda mer negative. Og siden det er hva man tror som styrer hvordan man handler, vil mange gardere seg mot flere negative overraskelser fra regjeringens side.
Slike handlinger taper landet på, enten det er utsettelse av investeringer eller utflagging av virksomhet - selv om mye kamufleres av høykonjunktur. Bedriftsledere hater politisk usikkerhet når de skal ta beslutninger, men som smøring for obligatorisk small-talk, har den nye regjeringen vært bra.