ØR-kommentaren: Bare å ringe statsråden

Publisert: 6. juli 2006 kl 22.26
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12
De siste ni månedene har gjort livet bedre for LOs øverste ledere. LO-leder Gerd-Liv Valle sa før siste Stortingsvalg, og uten omsvøp, at LO kjempet for å få Arbeiderpartiet inn i regjeringslokalene for å få større politisk innflytelse. Forleden sa lederen av Norsk Tjenestemannslag, Turid Lilleheie, til Dagens Næringsliv at når en forbundsleder i LO ber om et møte med den politiske ledelsen i et departement, så forventer de å få et møte. Og de får møtene. Det har vært mange av dem.

Det overraskende er ikke at LO har innflytelse over en Arbeiderparti-dominert regjering, men at LO-lederne skryter så åpenbart og velvillig av det. Det må få en rekke statsråder til å krympe seg av ubehag. Ingen liker å bli fremstilt som marionetter, særlig ikke statsråder. For regjeringspartner Senterpartiet må denne breialheten bli møtt med illsinne siden Senterpartiet ikke er LOs, men bøndenes politiske redskap. LO-skrytet minner om gamle dager, den gang Arbeiderpartiet hadde flertallet på Stortinget og LO hadde et bredere mandat fra lønnsmottakerne - og det er lenge siden


Saken fortsetter under annonsen

Slakter slakteren

Konkurransedirektøren har sagt nei til fusjonen mellom Gilde og Prior. Begrunnelsen er at Gilde selv er en sannsynlig produsent av fjørfeprodukter. Ved en fusjon forsvinner denne potensielle konkurransen. I dag produserer Gilde kjøtt fra dyr på fire ben, mens Prior selger egg og kyllingkjøtt.

Saken fortsetter under annonsen
Det må være en krevende øvelse for en statlig myndighet å nekte private bedrifter å slå seg sammen med den begrunnelse at en av bedriftene har planer om å utvide produktsortimentet til et område det ikke har vært inne på før, i dette tilfellet Gilde og kylling. At Gilde vurderer å gå inn på kyllingproduksjon ved å sluke Prior, kan ikke brukes som argument mot fusjonen. Tilsynet må ha sett bredere planer enn som så. Det sier seg selv at Gilde har vurdert kyllingmarkedet vidt og bredt før de bestemte seg for en fusjon. Vi får håpe for Konkurransetilsynets troverdighet at det ikke har forvekslet en naturlig strategisk prosess med konkrete planer. Når tilsynet mener at det ene bondesamvirket vil ta opp kampen mot det andre, forstår det enten ikke noe som helst av denne næringen, eller så har det en innsikt i en kulturendring vi ikke har fått med oss.

Det gjør det ikke lettere for oss andre at vi ikke får vite hva tilsynet faktisk sitter på av opplysninger, når de ikke vil fortelle det, fordi det er forretningshemmeligheter.

Men Gilde-sjef Axel Krogvig har, som LO-leder Valla, statsråder som må plukke opp telefonen når han ringer. De statsrådene er fra Senterpartiet, og Krogvig er sikker på at regjeringen vil overkjøre Konkurransetilsynet.
Saken fortsetter under annonsen




Spennende

Saken fortsetter under annonsen
Sesongstart er spennende, ikke minst for reiselivsbransjen, som i flere år har grått over at skiftende næringsministre ikke har vært villige til å gi nok millioner til å markedsføre bransjen i utlandet for å flere utenlandske turister hit. Bransjen mangler et politisk parti.