Når som helst, hvor som helst

Publisert: 29. mai 2006 kl 23.29
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12
I fjernsynets barndom satt hele familien samlet foran tv-skjermen for å se de få programmene som ble kringkastet. I dag har en stadig større andel av seerne utviklet seg til kravstore innholdskonsumenter som vil ha hvilket som helst innhold, når og hvor som helst, og få det presentert på «hva som helst», med andre ord den passende multimedieterminal man har for hånden.

Dagens seere kan velge fra et mangfold av programmer, og supplere ytterligere med lagrede programmer eller filmer fra egne videospillere. Dersom oppsatt sendetid for et ønsket program ikke passer, kan videospilleren programmeres til nedlasting og lagring av programmet, og det kan avspilles på et senere tidspunkt. Alternativt kan tilbudet fra flere kringkastingsselskap benyttes, om å få avspilt tidligere sendte program og få det overført over internett til en pc eller en mobil terminal. Dagens tilgang til teknologi og innholdstilbud gjør det mulig å tilpasse innhold og seertid til forbrukerens personlige ønsker. At dataprogrammer også kan fjerne uønsket reklame, vekker naturlig nok mindre begeistring hos kommersielle selskaper.

Folk flest er i dag på farten, har uregelmessig arbeidstid og er ofte ute på reise. Underholdningsbehovet kan i mange tilfeller dekkes med medbrakte dvd-er og spillere, men mange mennesker kan ikke unnvære å se fotballkamper og andre sportsbegivenheter i direkte sendinger. I USA har denne placeshifting fått mye oppmerksomhet, som en generell trend mot personlig tilpasning av innholdsforbruk.
Saken fortsetter under annonsen


Interessen i USA er utløst av markedsføringen av en boks med elektronikk som plasseres på toppen av tv-en hjemme, en såkalt Slingbox lansert av firmaet Sling Media. Boksen kan motta videoprogram fra kabelnett eller satellittmottaker, samt fra dvd-spillere eller PVR (Personal Video Recorder) og videresende programmene via bredbånds internettforbindelse til brukeren, hvor vedkommende enn måtte befinne seg i verden. Innholdet kan så presenteres på en medbrakt pc eller en håndholdt mobilterminal via bredbånds internett.

Sling Media var tidligst ute med dette produktet i USA, og oppnådde en rask salgssuksess, som er noe uvanlig for et slikt spesielt produkt. I løpet av seks måneder solgte selskapet 125.000 enheter til en stykkpris av 200 US dollar (ca. 1230 kroner). Ideen kom opprinnelig fra teknofreaker som var oppsatt på å kunne følge sendinger med amerikanske baseball-lag når de var ute på reise. Den voldsomme interessen tegner konturene av et enormt marked i USA for alle som vil se bestemte programmer når de selv vil. Det er videre stort globalt potensial i det voksende antall bredbåndsabonnenter, for tiden cirka 200 millioner, samt to milliarder mobilbrukere.
Saken fortsetter under annonsen

Sling Media har annonsert at de vil starte salg av Slingbox i Europa og Asia i løpet av mai måned.

Selskaper som Sony og Microsoft utvikler lignende produkter. Kommersielle kringkastingsselskap og filmindustrien er derimot skeptiske. Denne formen for spredning av programmer og filmer sees som en trussel mot disse selskapenes regionale distribusjonsrettigheter. Det synes sannsynlig at det vil komme utstyr på markedet med ytterligere funksjonalitet, slik at både PVR og dvd-spiller, for den saks skyld også modem for satellittmottaker, integreres i samme enhet. Utvikling av trenden mot «personlig tilpasset underholdning» kan få interessante konsekvenser både for filmindustrien og kommersielle tv-selskap, samt for utviklingen av bredbånds- og mobilaksess. n