Mot dyrere tider

Publisert: 20. februar 2008 kl 11.20
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

I siste utgave av Økonomisk Rapport bringer vi vurderinger fra seks ledende økonommiljøer om den økonomiske utviklingen fremover. Samfunnsøkonomene varsler at de kraftige børsfallene vil gjøre det dyrere å låne penger i Norge. Det får betydning både for liten og stor bedrift, og for husstandene. Både DnB NOR og Nordea benytter intervjuet til å varsle høyere renter, blant annet fordi bankenes kredittmarginer kommer til å gå opp. Det betyr at lån blir spesielt dyrere for selskap som ikke oppfattes som hundre prosent solid av långiverne. Dessuten blir prosjekter dyrere å finansiere jo mer risikable de er.
Det er ganske vanlig at finansmarkedet i korte stunder lever atskilt fra resten av det økonomiske liv. Hvis folks eller bedrifters økonomi hadde svingt slik børskurvene gjør, måtte vi alle hatt på oss nyrebelter for å tåle ferden over alle dumpene. For dem som har investert i aksjer, er det leit med tapene selv om det er uproblematisk for norsk økonomi, enn så lenge.
Et sykt finansmarked kan smitte resten av økonomien. Smitten kan spre seg gjennom bankvesenet, men også gjennom folks psyke. Selv personer som ikke har investert i aksjer kan bli skremt av å lese om de store fallene der og begynne å legge begrensninger på sin egen økonomi, som mindre villighet til å by høyt på boliger eller økt forsiktighet hos dem som tar beslutninger om bedriftenes investeringer.
Vi har sett forvarsler om det i eiendomsmarkedet, og gjennom samtaletemaer der folk møtes sosialt eller yrkesmessig. Aksjekurser og finans er oftere samtaletema nå enn før og bedriftslederne er blitt noe mindre optimistiske - selv om de fremdeles har stor tro på fremtiden.
Norske samfunnsøkonomer situasjonen med ro. De viser til knallsterk norsk økonomi, og tror ikke Norge vil rammes hardt. Ikke alle i aksjemarkedet stoler på samfunnsøkonomene, som de mener stort sett aldri har klart å treffe store trendskifter i økonomien. Finansanalytikere har en helt annen nærkontakt med bedriftene enn det samfunnsøkonomene har og kan snappe opp nyanser økonomer med lenger distanse til bedriftene ikke ser.
Aksjemarkedet har en tendens til å ligge et år foran resten av økonomien. Det vil i så tilfelle bety mesteparten av 2008 blir et bra år, men at økonomien vil begynne å svekkes om et snaut år.
Den store usikkerheten råtne boliglån i USA skapte blir nå forsterket av andre negative signaler i et amerikanske markedet. Mange utenlandske økonomer sier at tilbakegangen har startet i USA.
I Norge er det ikke bare aksjemarkedet som har merket amerikanske problemer. Bedrifter som får betalt i dollar eller som har amerikanske konkurrenter har allerede merket tøffere tider på grunn av det store verdifallet dollaren har hatt.
Men norsk økonomi tåler en nedkjøling. Det skal mye til før det blir for kaldt.


Saken fortsetter under annonsen