138377437_berna.jpg

Misfornøyd med Bernanke

Publisert: 26. november 2007 kl 10.22
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

Det er snart tid for en ny runde med Økonomisk Rapports Børsspeilet.

Børsspeilets deltaker, Glitnir Securities, har følgende tanker om markedet fremover:

- Markedene gir dypt forskjellige signaler om dagen. Rentemarkedene i USA falt i nye bunner i forrige uke, og langrentene endte under 4 prosent før Thanksgiving helgen for første gang siden sommeren 2005, analytiker påpeker Bengt Jonassen.
- Rentemarkedet signaliserer med det betydelig fallet klare forventninger om at veksttakten skal betydelig ned utover vinteren. Spørsmålet er nå om rentemarkedet har blitt for pessimistiske, og den rådende divergensen kan underbygge en slik hypotese. Oljeprisen setter nye rekorder, og basemetallene beveger seg sidelengs. Bulkratene har flatet litt ut siste ukene etter å ha doblet seg sidene sommeren. Dette sammenholdt med at de fleste børser ligger mellom 5 og 10 prosent unna sine toppnoteringer fra i sommer tyder på rentemarkedet har et for pessimistisk syn på den underliggende økonomiske utviklingen. Dette bekreftes av den løpende korttidsstatistikken. Jobbveksten har overrasket positivt de siste månedene, det samme har inntektsutviklingen (7 prosent år/år) og veksten i privat forbruk (nærmere 5 prosent å/å)
- Vi finner disse observasjonene meget interessante, da de ikke støtter oppunder hypotesen til rentemarkedet at det er fullstendig stopp i den amerikanske økonomien, påpeker Glitnir-analytikeren.

- Motposten er finanssektoren sin relativt svake kursutvikling. Fornyet skepsis til subprime-relaterte investeringsobjekter har satt fart i nye spekulasjoner og nye bekreftelser fra ledende finsanshus om ytterligere tap relatert til kursfall innenfor subprime obligasjoner. Dette har medført at finanssektoren har falt 30% relativt til S%P 500 de siste månedene, og historisk har dette bare skjedd i perioder med svak vekst eller resesjon.
Denne kombinasjonen av kursbevegelser tilsier at Federal Reserve ikke har gjort nok i denne omgang og nye rentekutt kan ventes utover høsten og våren til tross for at Federal Reserve så langt har antydet at nok er nok i denne omgang.

- Ser vi på resultatrapporteringen som vi har lagt bak synes fasiten å være noe blandet. Av de største selskapene leverte Statoil, Hydro, Telenor, REC og Norske Skog under forventningene hvor Hydro hadde den største skuffelsen. Motposten utgjøres av AkerKværner, DNB NOR, Orkla og Yara som leverte over forventningene hvor særlig Yara leverte en underliggende inntjening som var overraskende sterk. En noe mer blandet resultatutvikling vil stille større krav til investorene fremover og vil også bety at stigningstakten i oppgangsmarkedet vil avta ettersom bredden i resultatveksten svekkes.

- Summa summarum er vi forsiktige til den kortsiktige markedsutviklingen. Nye rentekutt bør bekreftes samtidig som at de endelige tapene fra subprime enn så lenge ikke har kommet til overflaten. Vi tror 4. kvartalsrapporteringen således vil bli svak fra finanssektoren og nyhetsstrømmen den neste måneden kan således bli viktig da flere selskaper vil kunne vasrlse de endelige effekten i forkant, avslutter Bengt Jonassen i Glitnir.


Saken fortsetter under annonsen