Leder: Sirkus Røkke
Julekveld og 17. mai på en gang. Finansmann og industrieier Kjell Inge Røkke bruker tiden sin i Tinghuset i Oslo om dagen. I en rettssal møter vitner fra byråkratiet andre vitner. Noen som er journalister, og noen som har en lang historie på å ha annet i posen enn rent mel. Advokater og aktorat kjemper en innbitt kamp for å vise motpartens inkompetanse. Og en stor forsamling fra pressen sitter ringside. For dette er selveste båtførerbevis-saken. Den viktige saken som angivelig skal vise hvordan Røkke tusker til seg et båtførerbevis ved å bestikke en svensk statstjenestemann. Hvis vi skal tro på tiltalen.
Mange av oss har sett frem til saken med stor forventning. Den brede presseomtalen etter Dagens Næringslivs avsløringer i 2001 fikk oss til å tenke vårt. Fire år senere er sirkuset i gang. Røkke ser ut til å trives godt i manesjen. Han sier han har sett frem til denne stunden. For nå skal sannheten på bordet. Jeg tenkte mitt. Politiet har brukt årevis på etterforskningen. De må jo sitte på en veldig god sak, tenkte jeg. Men det var da rettssaken startet.
Etter få dager ble den oppfatningen endret dramatisk. Det kom frem i retten at påtalemyndigheten ikke kjente til metoderapporten som de tre DN-journalistene hadde skrevet da sakene ble sendt inn til SKUP-konkurransen. Det er alment kjent at de tre DN-journalistene vant SKUP-prisen for sakene om Røkke og båtsertifikatet. Og alle som er sånn noenlunde opptatt av journalistikk vet at journalistene må lage en omfattende metoderapport for i det hele tatt å bli vurdert i konkurransen om SKUP-prisen.
Men etter noen dager i retten gikk det frem at påtalemyndigheten ikke kjente til denne metoderapporten. Påtalemyndigheten visste ikke at en svært så sentral rapport har ligget ute på internett, åpent for alle, i minst tre år. Det er skremmende. Og det fikk meg til å tenke: Hvor omfattende arbeid er det egentlig lagt ned i denne saken? Saken handler om korrupsjon, og en av Norges mest omtalte og mektigste menn sitter på tiltalebenken. Det er en svært alvorlig tiltale. Hvordan i all verden kan det tas ut en slik tiltale når påtalemyndigheten ikke engang har tatt seg bryet med å finne ut at et mulig sentralt dokument i saken har ligget åpent ute på internett i årevis?
Dette er sirkus.
Og Røkke kan på sin side gni seg i hendene. Mye ser ut til å gå hans vei, selv om dommen ikke faller før om lenge. Men heller ikke når det gjelder Røkke og hans medtiltalte er alt glassklart. Blant annet nekter Røkkes butler å vitne i saken. Det er hans rett som tiltalt å ikke si noe. Men det blir noe merkelig når Røkke sier han er lei seg for at butleren hans ikke vil snakke. Særlig når butleren er ansatt hos Røkke den dag i dag. Og har en årslønn på over 800.000 kroner.
Slik humper rettssaken fremover. Akkompagnert av en Christer Tromsdal som mange mener er mannen som tipset DN om saken. Og Lindegaard, som andre mener at tipset DN. Og så videre.
Det er satt av ufattelige seks uker til saken. Seks uker med sirkus. Det er ikke pressens rolle å dømme eller frikjenne. Det skal ikke jeg gjøre heller. Jeg aner ikke om Røkke er skyldig eller uskyldig. Men med den presisjonen påtalemyndigheten har lagt for dagen hittil, ville jeg i hvert fall ikke veddet på at Røkke blir dømt. For noe som helst.