Leder: Kinasyndromet

Publisert: 9. juni 2005 kl 19.33
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

Kineserne skaper vanskeligheter for de fleste. Men ikke for oss. Det er på grunn av kineserne at renten kommer til å være veldig lav i Norge veldig lenge. Det er på grunn av kineserne at sentralbanksjef Svein Gjedrem kanskje ikke tør å sette opp renten på rentemøtet 30. juni. Og det er på grunn av kineserne at pengene renner inn i norske bedrifter. Høres det fjernt ut? Tja. Ikke nå lenger.

Men dersom noen hadde lagt slike tanker på bordet for to år siden, ville alle eksperter ledd. For da så ingen at Kina skulle hjelpe lille Norge til å komme i en særstilling økonomisk. Med rekordlave renter og rekordinntjening i bedriftene.

Hvordan kan dette ha seg?

Svaret er at kinesernes voldsomme økonomiske vekst er en hodepine for en lang rekke land. Kinesernes etterspørsel etter råvarer har gått i taket. Det er isolert sett dårlig nytt for alle land som er netto importører av råvarer. De fleste europeiske land, samt USA, lider for eksempel under at kinesernes økte etterspørsel drar opp oljeprisen. Mens vi her på berget kan le hele veien til banken. Næringslivet i Norge gnistrer. Men hva så med renten? Det normale ville være at økonomiske oppgangstider er ensbetydende med høyere renter. Men også her har vi kineserne å takke: Vestlige lands import av kinesiske varer stiger raskt. I Norge har for eksempel klær og elektronikk blitt mye billigere. Det demper prisveksten. Eller sagt på en annen måte, vi importerer deflasjon fra Kina. Dermed opplever vi altså en meget lav prisvekst på tross av gode tider.

Slik gir kineserne grå hår i hodet på den norske sentralbanksjefen. Normalt ville han ha økt renten i rask takt nå for å dempe en kraftig økning i låneopptak og ditto økning i boligpriser. En boligboble er siste sort for en sentralbanksjef.

Dette er da også en viktig grunn for at Gjedrem har signalisert flere renteøkninger i år, den første allerede i juni.

Men jeg er nå ikke så sikker på at det kommer en økning 30. juni. Og hvis den kommer, så er jeg ikke så sikker på at det kommer flere til høsten. For igjen skaper kineserne problemer. Deres billige varer bidrar til svært lav pristigning i Europa og USA. Den økonomiske temperaturen i vestlige land er ikke høy, og den blir ikke høyere av de høye oljeprisene. Dermed er en rentenedsettelse sannsynlig i en lang rekke land, for å gi økonomien litt fart. Øker Gjedrem renten er det god grunn til å tro at flere ønsker å kjøpe norske kroner. Det betyr at kronekursen vil stige, noe som er svært negativt for norsk konkurransekraft.

Saken fortsetter under annonsen

Slik blir sentralbanksjefens jobb svært så komplisert fordi den kinesiske økonomien vokser i rekordfart. Og hva så med oss andre? Vi får glede oss over en unik kombinasjon av gode tider og lave renter.

Og mens vi peller reker og drikker hvitvin får vi sende noen tanker til kineserne. Det er tross alt på grunn av dem at de fleste piler peker riktig vei her hjemme!