Leder: I uanstendighetens navn

Publisert: 6. desember 2004 kl 10.12
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

Men man bør forvente at bedriftsledere, uansett næring, oppfører seg anstendig. De siste ukene har vi sett noen grelle eksempler på at så ikke er tilfelle. Ansatte og deres liv brukes i et rått spill for å påvirke politikere.

I oktober skrev vi om hvordan Color Line fikk lønnssubsidier på 207 millioner kroner i 2003. Samtidig tok Olav Nils Sunde og hans familie ut 150 millioner i utbytte. Siden har Color Line truet med å si opp de norske ansatte dersom denne ordningen ikke blir fornyet etter 1. januar 2006.

Vi har fått vite at selskapet vil si opp 3500 ansatte dersom ordningen med nettolønn stoppes ved utgangen av 2005. Slik skal politikerne skremmes til å skifte mening om hele ordningen. Det kan ikke være gøy å jobbe i Color Line med en slik trussel hengende over seg om dagen. Derfor har da også ansatte-representanter vært aktive i pressen for å fortelle om de voldsomme konsekvensene dette får for alle som mister jobben.

Jeg har sagt det før og sier det igjen: Alle regnestykker som viser hvor mye en bedrift sparer på utflagging skal tas med en klype salt. Minst. De er partsinnlegg.

Hvis Color Line virkelig mener at selskapet kan spare 200 millioner ved utflytting, så vis oss det. Kom med hele regnestykket, både kostnadsbesparelsene og hva som kan tenkes å skje på inntektssiden. For det er ikke sikkert at alle nordmenn vil dra med Color Line dersom selskapet flagger ut og hiver i land 3500 nordmenn som har jobbet hardt for rederiet i årevis. Det er rett og slett ikke sikkert at det lønner seg å flagge ut.

Litt sabelrasling fra Color Line lever vi imidlertid med.

Fjord Line-ledelsens oppførsel den siste tiden er langt verre. Ordkløveriet fra den kanten er direkte uanstendig:

Saken fortsetter under annonsen

Mandag 23. november varslet selskapet om oppsigelser av 350 ansatte. Grunnen var at staten etter 1. januar 2006 ikke lenger vil gi lønnssubsidier til de som jobber i serviceyrker om bord. På TV samme kveld fikk vi se utallige ansatte som var sinte og fortvilte. Fjord Line-ledelsen hadde alt bestemt seg. Rederiet skulle flagge ut til Færøyene og de ansatte ville få oppsigelser i posten.

Men politikerne ga ikke etter for presset som oppsto. 2. desember kommer kontrameldingen fra Fjord Lines ledelse. De sender likevel ikke ut oppsigelser. Nå vil ledelsen heller vente. Den sier den vil vurdere å stoppe utflaggingen dersom nettolønnsordningen beholdes.

Slik viser ledelsen i Fjord Line en total mangel på respekt for sine ansatte. Det er faktisk ikke ok i det hele tatt å bruke de ansatte SÅ rått for å oppnå fordeler. Ledelsens opptreden grenser til menneskeforakt.

I mellomtiden håper vi at de ansatte klarer å finne seg jobber annetsteds. Fjord Line-ledelsen burde skamme seg. Den har vist at den ikke fortjener sympati. Verken fra ansatte, politikere eller alle oss andre. Det vites ikke hvilke informasjonsrådgivere Fjord Line har brukt i denne prosessen. Men rådene har vært mildt sagt dårlige.

Oppførselen til Fjord Lines ledelse er under enhver kritikk. I anstendighetens navn.