Kommentar: Spis eller bli spist

Publisert: 14. mars 2006 kl 20.21
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12
Gjennom historien finnes det mange eksempler på at veletablerte, suksessrike bedrifter praktisk talt har blitt feid av banen fordi såkalt «disruptiv» teknologi, et uventet teknologiskifte, brakte frem konkurransedyktige produkter som raskt fikk gjennomslag i markedet.

IBM sørget for at den første pc-en så dagens lys i 1982. IBM var gode til å lage store datamaskiner og mindre datamaskiner, kalt minimaskiner. Selskapet opplevde stor salgssuksess med sine eksisterende produkter, men så ikke umiddelbart forretningspotensialet i sin siste oppfinnelse - pc-en (personal computer).

Det gjorde derimot nykommeren Microsoft med Bill Gates og Paul Allen. De så det enorme potensialet med den «disruptive» teknologien som pc-en representerte. En utenkelig tanke for mange i 1982, at alle skulle få sin egen datamaskin! Microsoft var et ungt og dynamisk selskap uten historiske bindinger, og hadde visjoner og kompetanse som var ideell for den nye utviklingen. Slik utgjør disruptive teknologier en trussel for selskap som har noe å tape på eksisterende virksomhet, men betyr samtidig muligheter for dem som kun har noe å vinne på å utnytte den nye teknologien. Suksessen med å lage programvare til pc-en har som kjent gjort Microsoft til verdens største programvareselskap.
Saken fortsetter under annonsen


Microsoft har hatt eventyrlig salgssuksess med programvare som Microsoft Office, med tilhørende underprogrammer. Ikke minst har det vært vellykket med ettersalg av hyppige nye versjoner av kontorsystemet Windows med undersystemer og nettleseren Explorer.

Som Microsoft utfordret IBM på 1980 tallet, blir Microsoft nå utfordret av nye aktører. Bredbånd og trådløs kommunikasjon øker bruken av Internett, som igjen stimulerer aktører til å levere spennende tjenester over Internett. I tillegg har reklame blomstret opp som finansieringskilde for Internett-tjenester. Analytikere anslår vekst i annonsemarkedet på Internett fra dagens 15 milliarder US dollar til 150 milliarder dollar i løpet av en tiårs periode. Tersklene inn i markedet er blitt mindre for nye aktører som ser muligheter og nye forretningsmodeller basert på den nye bølgen som er tjenester levert over Internett.
Saken fortsetter under annonsen

Google, verdens ledende søkemotor-selskap, utfordrer nå Microsofts kjernevirksomhet, nemlig distribusjon og salg av Windows Office-programpakken. Google baserer seg på reklame som finansieringskilde, det vil si at resultatet av brukerens nettsøk suppleres med en passende annonse. Slik reklamefinansiering gir grunnlag for å distribuere programvare gratis over Internett.

Microsoft står overfor innovatørens klassiske dilemma, som IBM i 1982 da pc-en så dagens lys. Hvor langt er et selskap villig til å gå når det gjelder å utvikle nye produkter som kan kannibalisere eksisterende virksomhet? Reklamefinansierte tjenester levert over Internett kan bety nye inntektsstrømmer for Microsoft, men konkurransesituasjonen og nye forretningsmodeller gir helt andre marginer enn Microsoft har på eksisterende virksomhet.

Saken fortsetter under annonsen
Microsoft er slett ikke den eneste aktøren som opplever dette. Telekombransjen opplever akkurat det samme innenfor fasttelefoni.

Det er tydelig at den voksende trenden i markedet ikke lenger gir plass for sterke og monopollignende posisjoner. For brukerne er dette gode nyheter. Utviklingen peker mot et økende utvalg av tjenester levert over nettet og til synkende kostnader.