Kommentar: Revolusjon med hjemmeproduksjon

Publisert: 27. september 2005 kl 10.52
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

Om 20 år vil vi kunne produsere en rekke ulike gjenstander som sykler, møbler og annet inventar - ja til og med mobiltelefoner, hjemme på kjøkkenbenken! Spesifikasjonene vil vi hente på internett, og tredimensjonale tegninger av gjenstanden kan vi skrive ut på skriveren tilknyttet PC-en hjemme. Etter hvert vil vi slippe å lete etter masseproduserte varer i butikkhyllene. Dette mener i hvert fall Neil Gershenfeld ved det prestisjetunge amerikanske universitetet Massachusetts Institute of Technology (MIT). Hans oppfatning er at det vil komme systemer og teknologier som muliggjør dette til en rimelig pris, like brukervennlige som dagens skrivere på hjemmekontoret.

Neil Gershenfeld er ingen rabiat science fiction-forfatter, men en seriøs forsker med doktorgrad i anvendt fysikk. Han leder senteret for «Bits and Atoms» ved MIT. Gershenfeld sammenligner neste utviklingsfase med fremveksten og bruken av PC-er fra 1982 og til i dag. Hvem trodde vel at PC-en skulle bli allemannseie, med en helt naturlig plass i hjemmet, da IBM lanserte den i 1982? Mens all databehandling tidligere ble utført på store, sentraliserte maskiner, gjorde PC-en det mulig å utbre datateknologien til enkeltindivider. Gershenfeld ser for seg at det samme vil skje med produksjon, der fremtidens produksjonsutstyr vil være basert på kvantemekanikk, og realiseres som molekylmaskiner.

Og utviklingen mot personlig produksjon vil være vel så mye en sosial som en teknologisk revolusjon, det vil si en demokratisering av mulighetene til å behandle og manipulere materie, akkurat som PC-en har gitt oss muligheten til å behandle informasjon. Produksjon av hverdagsartikler vil dermed kunne flyttes fra fabrikkgulvet og inn i det enkelte hjem, på samme måte som datamaskiner har utviklet seg fra plasskrevende mastodonter til hendige, bærbare laptops.

Gershenfeld har tro på at slike produksjonslaboratorier som etter hvert kan realiseres i hjemmet, i første omgang kan bidra til å bringe digitalteknologi til verdens utviklingsområder. Det er realisert flere slike produksjonslaboratorier rundt om i verden, alle utstyrt med en samling verktøy for design, tilvirkning og dokumentasjon av løsninger på lokale problemer. Laboratorier er allerede etablert i Ghana, India - og Lyngen i Troms, der de har stått sentralt i utviklingen av prosjektet «Trådløse sauer», der dyrene utstyres med radiokommunikasjon som formidler informasjon om saueflokken.

Neil Gershenfeld er en ukonvensjonell forsker, som ikke lar seg påvirke av at kritiske røster hevder at ideene er nye, men «upraktiske». Han arbeider videre med etablering av nye produksjonslaboratorier, med tro på at de kan bli selvstendige og levedyktige forretninger, og at de vil generere inntekter som gir grunnlag for nye oppfinnelser. Samtidig tror han at dette nettverket av produksjonslaboratorier vil være starten på utvikling av personlig produksjon i hjemmene, når de forventede molekylmaskiner blir realisert.

Det er mange som er skeptiske til det fremtidsbildet Gershenfeld tegner, og ikke minst om tidsperspektivet på 20 år er realistisk. Men utviklingen av informasjons- og kommunikasjonsteknologien har vært formidabel de siste 20 årene. Vi skal derfor ikke avskrive en slik utvikling. Allerede i dag kan individuelt tilpassede produkter bestilles over internett. Via Nike sin hjemmeside kan joggesko med egen logo og eget design bestilles. Det som til syvende og sist blir avgjørende om utviklingen også vil gå i retning hjemmeproduksjon, er om ideene fenger i markedet.


Saken fortsetter under annonsen

Berit Svendsen er direktør for fastnett i Telenor Nordic (Fixed) og fast teknologikommentator i Økonomisk Rapport.