Kommentar: På tide med litt moro

Publisert: 1. juli 2005 kl 00.31
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

NORGE GÅR SÅ DET GRINER. De siste månedene har gladmeldingene stått i kø. Hvorfor kan vi ikke endelig ha det gøy på hjemmebane?

• Norge er verdens beste land å bo i, ifølge FN.

• Det er nest rikest i Europa etter Luxembourg, mener EU.

• Oljeprisen er høy og vil fortsette med det, tror oljeprodusentenes organisasjon OPEC.

• Renten er lav og skal være det til 2009, melder Statistisk sentralbyrå.

• Næringslivet opplevde tidenes gründerboom i første kvartal, opplyser Bedriftsforbundet.

• Nordmenn trives best på jobben i Europa. Over 70 prosent er fornøyd, melder bemanningsbyrået Kelly Services.

Saken fortsetter under annonsen

RIK PÅ RIMI?

Det er nesten så en kunne vente karneval i gatene. I alle fall noen som gleder seg åpenlyst over fremtiden. Men folk feirer behersket i Norge. De spiser rundstykker til lunsj og tar en øl etter jobben. Ingenting å bråke for at man har over 1000 milliarder kroner på bok i oljefondet.

De siste månedene har jeg spurt en del reisende til Norge hva de synes om landet. Ikke svensker og dansker. De kjenner oss, selv om de knapt forstår oss. Men hva med dem som bare kommer om sommeren for å jobbe eller handle eller feriere? Det første en utlending merker seg, er de nøkterne husene og de gamle bilene, som kjører i sakte fart på de trange hovedveiene og gjennom utallige tunneler. Det er pent og rent og stille. Nokså ulikt en nyrik oljestat.

For en latvier, en litauer og en estlender er Norge nesten som hjemme. De finner Statoil, Narvesen og Rimi akkurat som i Tallinn, Riga og Vilnius. Balterne synes nok prisnivået er høyt, men det er vel sånn det skal være i et oljeland. Merkelig nok er vareutvalget mye mindre.

For mens Rimi i fattige Baltikum er det rene handleparadis for ost og kjøtt og vin og vodka fra hele Europa, nøyer de norske butikkene seg med en gulost fra Tine og en gulost fra Synnøve Finden. Det er kanskje en øl fra Ringnes og en utenlandsk fra Carlsberg. En øl kan koste like mye som en sekspakning i EU. For prisen av en norsk boksøl kan man holde fest i EU. Vin får man på Vinmonopolet bak en gardin. Kjøttet hentes visst i Sverige. Et grønnsakstorg er like sjeldent som friske asparges.

Det hjelper heller ikke mye å være rik i norske butikker. For norske lønnsmottagere har mindre igjen til eget forbruk enn i de fleste andre europeiske land, opplyser rådgivningsselskapet KPMG. Av en inntekt på cirka 552.000 kroner sitter nordmannen igjen med 311.488 kroner. Spanjolen ville hatt 501 506 kroner. Selv svensken har 322 992 kroner. Det er ikke skatten som tar pengene. Det er levekostnadene.

30 år etter at Norge kom inn i oljealderen er norske forbrukere ennå ikke i nærheten av et europeisk tilbudsnivå i butikken. EUs fattigste land, Latvia, klarte det på bare ti år etter kommunismens fall.

Saken fortsetter under annonsen

VERANDA I LERK

I Mellom-Europa er toppen av lykke en lang, døsig dag på fisketur med en flaske øl og gode venner. Men nordmenn har ikke tid til sånt selv om fjorden koker av fisk. De fleste er opptatt av å bygge veranda. Sommeren er kort, men nordmenn setter ikke ned tempoet som i land der varmen er en plage. De øker det. Når sola skinner og hagen er på sitt mest idylliske, hamres det heftig i sibirsk lerk.

Nordmenn er rike, men de har problemer med å vise det. Er det så galt om folk spiser godt, kjører fint og bor bra - i alle fall like bra som andre europeere? Baltere, polakker og tyskere ville ikke ha problemer med det. Det er på tide å ha det litt moro her hjemme. For å holde det nøkterne selvbildet i hevd, får vi heller fortsette å bygge veranda.