Kommentar: IM – den nye meldingsfarsotten?

Publisert: 9. desember 2005 kl 21.44
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

I løpet av de siste to-tre årene har en ny meldingstjeneste over internett, IM (Instant Messaging), fått stadig flere tilhengere. Tjenesten har allerede fått en enorm utbredelse med 250 millioner brukere. Som med utviklingen av internett, er det slett ikke de store telekom-selskapene som leder an. Det gjør de store internettselskapene AOL, Yahoo, Skype og softwareaktøren Microsoft, som kjemper om markedsdominansen.

IM skiller seg fra e-post ved at meldingene utveksles i sanntid, samt at begge parter informeres fortløpende om den andres tilstedeværelse. Når en IM-applikasjon åpnes, vises et vindu på PC-skjermen der du kan skrive inn meldingen til en IM-kontakt. Idet meldingen sendes, kan du umiddelbart se om kontakten din er på plass, og vedkommende kan straks svare. Meldinger vises fortløpende på skjermen, og kan leses som en sammenhengende «samtale». IM er derfor bedre egnet enn e-post til korte, uformelle konversasjoner, samtidig som de krever mindre oppmerksomhet enn en telefonsamtale. Flere deltakere kan delta samtidig.

IM assosieres gjerne med tenåringer. Denne gruppen var da også først ute med å ta i bruk tekstmeldinger (SMS) i stor skala. Men i Norge er bruken av tekstmeldinger også utbredt i næringslivet. Det har blant annet vist seg å være et svært effektivt kommunikasjonsverktøy for å gi korte beskjeder og statusrapporter - og som kan mottas selv i viktige møter. På samme måte som tekstmeldinger, er nå IM på full fart inn i profesjonelle miljøer, spesielt i USA. I finansmarkedet har det vist seg å være særlig praktisk når valutakurser, børsmeldinger og lignende skal utveksles, ofte internasjonalt over flere tidssoner. I Norge benytter allerede oljemeglere IM for kjøp og salg over internett.

Bedriftsmarkedet krever imidlertid bedre sikkerhet for IM enn det som tilbys for sluttbrukermarkedet. Her er det ergo et stort potensial for utvikling av systemer som tilfredsstiller krevende kunder. Men med så stort fokus fra industri og brukere, vil det raskt bli fart i dette arbeidet.

Samtidig med at profesjonelle brukere fatter interesse for instant messaging på PC-en, er IM på mobiltelefonen ennå i en interessant startfase. Verdiøkningen i forhold til SMS, er først og fremst at du er løpende informert om kommunikasjonspartneren er til stede og er klar for kommunikasjon (på fagspråket: presence), samt at du kan se hele meldingshistorien. Flere produsenter av mobiltelefoner og andre håndholdte terminaler tilbyr nå programvare for IM. Instant messaging på mobiltelefonen kan derfor utmerket godt sette i gang en ny ungdomsbølge, men også en profesjonell bølge. Håndholdte, mobile terminaler med mer avansert funksjonalitet har fått innpass i bedriftsmarkedet, og IM vil gjøre slike terminaler enda mer attraktive.

I det internasjonale standardiseringsarbeidet har man hittil ikke lykkes med å komme frem til en felles åpen standard for instant messaging. En felles internasjonal standard som sikrer sømløs kommunikasjon mellom systemene til Yahoo, Microsoft, AOL og Skype vil bety mye for utvikling av markedet. Hvis ikke det skjer, vil aktøren med den mest utbredte løsningen vinne frem. At vi bare har sett begynnelsen på en svært spennende tjeneste både i massemarkedet og det profesjonelle markedet, er det likevel liten tvil om.

Saken fortsetter under annonsen