Kommentar: Googles utfordring

Publisert: 14. mai 2006 kl 20.22
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12
Google har fram til nå vært en eventyrlig suksess. Selskapet er verdens ledende søkemotorselskap på internett, og det er bare Intel, Microsoft og IBM som er større innenfor it. Størsteparten av inntektene til Google kommer fra reklame, blant annet i form av annonsestøttede tjenester, det vil si å føye en annonse til resultatet av et nettsøk.

Annonsering på internett er i sterk vekst etter at reklamebransjen har forstått å utnytte de fordelene internett har for målrettet annonsering, på bekostning av trykte media. Internettbrukere søker spesifikk informasjon og nyttetjenester på nettet, og brukerne er da direkte identifiserbare som positive mottakere av relevant reklame.

Ved søk av for eksempel ordet «sko» på Google, får man opp reklamefinansierte lenker til hvor sko kan bestilles på internett. Slik reklamefinansiert annonsering står for 40 prosent av dagens annonsemarked på internett, som er vel 15 milliarder USD. I henhold til ComScore Media Matrix besøkte 146 millioner av totalt 171 millioner amerikanere på internett en søkemotor minst en gang i januar i år.
Saken fortsetter under annonsen


Reklamebasert annonsering gjennom søkemotorer på internett er derfor en mye mer effektiv form for annonsering enn annen reklamebasert annonsering i aviser eller på TV. En person som søker etter ordet «sko» på en søkemotor er sannsynligvis interessert i kjøp. Et annet moment er at annonsøren bare betaler hvis brukeren klikker seg inn på annonsørens lenke. Når annonsøren slik utnytter egenskapene til internett, oppnås det både at reklamen blir mer målrettet og mer kostnadseffektiv enn det som er mulig i andre markedskanaler.

Men selv om søkemotorene anvendes i stor grad, benyttes 95 prosent av tiden til en bruker på internett til helt andre ting enn til å søke. Storparten av tiden brukes til å lese nyheter, se video, skrive og lese epost, til IM (chatting) eller til blogging.
Saken fortsetter under annonsen

Så når 40 prosent av annonseringen er rettet mot fem prosent av brukernes tid på internett, ligger det et stort uutnyttet potensial her. Individualisert reklame kan være et nøkkelord. Hvis en person er interessert i biler, kan den samme Mercedes-reklamen dukke opp på brukerens skjerm, uavhengig av om brukeren surfer på Aftenpostens eller på VGs nettside. Dette kan gjøres enkelt ved å installere en liten programvaresnutt hos brukeren, og denne sporer hva brukeren gjør på internett og kobler dette til en målrettet annonse innenfor brukerens interessefelt. Brukeren må selvsagt akseptere denne formen for reklame hvis dette skal bli en suksess.

Avklaringer rundt personvern må selvsagt også gjøres før dette eventuelt kan bli en realitet.

Saken fortsetter under annonsen
De aktørene som utvikler teknikker som gjør best nytte av de personifiserte egenskapene til internett, vil være i stand til å flytte store inntektsstrømmer innen reklamebasert annonsering. I tillegg spås det en tidobling av markedet for reklamebasert finansiering på nettet i løpet av en tiårsperiode. Det er ingen tvil om at Google er klar over disse utviklingstrendene. Men det er det mange andre aktører som også er. Dette er helt klart søkemotorenes utfordring spesielt, der Google er den som har mest å tape.