Kommentar: Den digitale revolusjonen

Publisert: 1. april 2005 kl 14.15
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

I 2003 ble det solgt flere digitale enn tradisjonelle kameraer i verden, og trenden går i den digitale retningen. I USA og Europa alene ble det solgt hele 24 millioner digitale kameraer i fjor. Det er to sider ved denne utviklingen som snur opp ned på fotoindustrien: Digitale kameraer har ikke behov for film, og mange brukere foretrekker å lagre bildene på PC-en og skrive dem ut hjemme, fremfor å gå til etablerte fotolaboratorier og lage papirkopier. Resultatet har vi allerede sett. I Skandinavia gikk filmsalget ned med 30 prosent i 2004. I november stengte fotogiganten Kodak fem fotolaboratorier i England, med tap av 500 arbeidsplasser. Ved årsskiftet avviklet Kodak Norge sitt fotolaboratorium utenfor Oslo, med 70 arbeidsplasser.

Mens fotoaktører som Nikon, Canon og Olympus har klart overgangen til digitale kameraer, så sliter altså Kodak, som tradisjonelt har levd svært godt på sin fotofilmindustri. Den digitale revolusjon har også ført til at etableringsbarrierene i industrien har endret seg fundamentalt. Sony er en aktør som har klart overgangen fra videoteknologi til digital fotografering. Når bildene behandles på PC-en, så kommer PC-produsenter som HP på banen. Med stadig ny funksjonalitet på mobiltelefonene der kameramobiler blir standard, entrer nå også mobiltelefonprodusentene dette markedet.

Ifølge analyseselskapet InfoTrends/CAP Ventures, benyttet 70 prosent av europeiske forbrukere med digitalkamera hjemmeskrivere for å skrive ut bildene sine i 2003. I USA er trenden derimot at forbrukerne går til fotobutikken dersom de skal skrive ut mer enn ti digitale bilder, mens de ellers bruker hjemmeskriveren. Det er nærliggende å se et marked der de tradisjonelle fotokjedene skriver ut bildene og behandler disse digitalt, eller at disse tjenestene tilbys via Internett.
De som tilbyr profesjonelle utskrifter, tilbyr ofte lagringsplass for de digitale bildene, noe det av sikkerhetsmessige grunner vil være et marked for. Men hvor stor denne industrien blir, avhenger av hvordan forbrukerne vil ha det.

Det store spørsmålet i bransjen, er hvilken betydning kameramobilene vil få. Vil de erstatte både tradisjonelle og digitale kameraer? Ett er iallfall sikkert, og det er at de åpner opp nye muligheter for fotografering, siden forbrukerne alltid har kamera for hånden. Samsung har nylig lansert verdens første kameramobil med en oppløsning bedre enn de fleste digitale kameraer. Det betyr at kameramobiler tar stadig bedre bilder, og kan øke behovet for å lagre og skrive ut digitale bilder via profesjonelle aktører.

Uansett hvor raskt utviklingen går, vil aktørene møte både utfordringer og muligheter. Nye som etablerte aktører må være forberedt på å kunne leve med like syltynne marginer som dagens aktører innenfor PC- og konsumentindustrien. I en slik industri vil det å ha etablert et sterkt brand kunne bestemme om aktørene vil overleve eller ikke.

For forbrukerne er dette gode nyheter. Istedenfor å kjøpe et separat kamera, kan mobiltelefonen gjøre jobben. Film trenger en ikke, og hvis en ønsker det, så kan bildene lagres på PC-en hjemme og skrives ut via hjemmeprinteren. Og ønsker du det ikke, så er det nok av aktører som vil gjøre jobben for deg.


Saken fortsetter under annonsen

Berit Svendsen er direktør for fastnett i Telenor Nordic (Fixed) og fast teknologikommentator i Økonomisk Rapport.