Kjøpers marked

Publisert: 3. september 2002 kl 13.58
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

Hva skjer med boligprisene når lønnsveksten er høy, arbeidsledigheten øker, omsetningen av boliger faller og sentralbanksjefen ser spøkelser på sommerens lyseste dager?

Tja. Og hva sier prognosene? Skal vi tro på Selvaag (30 prosent ned på brukte boliger) eller Byggenæringens Landsforening (dobling innen 2008)? Eller hva med prisundersøkelser som slår hverandre i hjel? Econ/Postbanken kunne varsle om oppgang i august - FØR måneden var over.

Ikke mye hjelp, her nei.
Så det var tid for noen stikkprøver i en del av markedet. På Oslo Vest var ringelistene tynne og meglerne desto mer behjelpelige. Flertallet av boligene i klassen tre til fem millioner hadde vært lagt ut til salg tidligere denne høsten - eller allerede i vår. Stemningen var laber og meglerne hadde tydeligvis like mye lyst til å være ute i sommervarmen som kundene. En innrømte glatt at leiligheten ble forsøkt solgt for 4,9 millioner i mai-juni, men nå var prisantydningen 3,750 millioner.

- Folk har satt seg på gjerdet, var konklusjonen til en annen megler.

At noen synes det er veldig beklagelig at flere meglere ser seg nødt til å gå ut med en prisantydning godt under verditakst, angivelig for å lokke folk, er litt vanskelig å forstå. Det forteller vel først og fremst om meglerens uro, og selgeren må jo til slutt gi opp å få drømmeprisen selv om flere stiller på visning. Faren ved eventuell feilprising er jo - for selger/megler - at færre kommer neste gang.

Ny salgsstatistikk underbygger også svekkelsen av markedet. Salget av nye leiligheter har stoppet helt opp denne sommeren, ifølge Ansura Research. Av 1686 boliger som var lagt ut til salg, ble bare 168 solgt i løpet av juni/juli.

Dette ligner mer på et kjøpers marked i norske storbyer enn det vi har sett på flere år, og mer i Vest enn i Øst.

Saken fortsetter under annonsen

Frykten for priskrakk er drivkraften i dette markedet. Minnet svir om siste tiårsskifte da det var umulig å få solgt noe som helst, så sant ikke bankene dumpet prisene på panteobjekter eid av folk som var gått i gjeldsfella (renten var oppe i 17-18 prosent).

Trolig får vi ikke en lignende blåmandag. Det eneste som peker direkte i den retning i tillegg til faren for klart høyere rentenivå, er vårens forslag fra blant annet tidligere sentralbanksjef Hermod Skånland om å kutte bort resten av rentefradraget - som sørger for at staten betaler nesten hver tredje av dine renteutgiftskroner gjennom skattereduksjon. Det ville øyeblikkelig ha tydeliggjort hva det koster å låne penger - og ville økt den reelle prisen på alle lånefinansierte boliger.

Fristelsen for å gjøre noe slikt er naturligvis stor i en regjering som alltid vil savne penger til gode formål - og der et par milliarder har forsvunnet pga. fallende aksjemarkeder nå som Foss og Finansdepartementet skal sy sammen finanspakken for 2003: Vi gjør dette og får ned renten, kan de også si.

Likevel er det vanskelig å tro at de vil la seg friste. For denne regjeringen har jo erklært at den vil kutte boligskatten, og da ville det være et stramt finansbrygg å øke boligutgiftene. Ikke sant?

Og Huseiernes Landsforbund har regnet ut at landets boligeiere vil betale over 37 milliarder kroner til stat og kommune i år - for å bo i sine egne hus. Det er langt mer enn staten gir tilbake i form av rentefradrag.

Usikkerheten er altså til stede - både politisk og økonomisk (børsfallet). Og det holder folk tilbake nå, men trolig ikke på litt sikt. For mye peker mot at prisene vil øke i storbyene, og at gevinstpotensialet er større enn statistikken viser, fordi den nominelt høye prisveksten de siste ti årene ikke er reell - den tar ikke hensyn til at boligene er enormt oppgradert.

Først og fremst har vi en demografisk trend. Når flere folk flytter til de store utdannings- og jobbsentraene (og skiller seg og vil bo i sentrum), så blir sammenhengen mellom pris og nybygging enda klarere. Og her er utviklingen klar - den peker mot prisøkning, selv om nybygging av boliger/boligkrise var det store temaet i forrige kommunevalgkamp. Nå ligger det an til et fall i nybyggingen på ti prosent på landsbasis, mens nedgangen i Oslo/Akershus var på 25 prosent i første halvår.

Saken fortsetter under annonsen

Blir boligmarkedet topptema også i neste års valgkamp?

Det sier vel det meste om evnen til å handle. Nei, utnytt Gjedrems stahet og den generelle økonomiske usikkerheten til å gå på jakt etter et varp. Husk alltid å by mye lavere enn verditakst - og ikke gå over prisantydning.

Lykke til.