Kinesiske tilstander

Publisert: 11. oktober 2006 kl 21.37
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12
Det foregår en stille revolusjon i norske bedrifters rammebetingelser. Gamle sannheter og tyngdelover oppheves rett og slett. Det fører til et langt mer konkurransedyktig næringsliv og kommer overraskende på fagøkonomer og andre eksperter.

Norsk næringsliv er rett og slett mye mer fleksibelt. Det betyr blant annet at gammel barnelærdom om hvordan lavere arbeidsledighet skaper lønns- og prisspiraler ikke lenger ser ut til å stemme. Sagt på en annen måte: Norsk økonomi ser ut til å på et imponerende vis være i sterk vekst uten at det fører til inflasjon.

Det er godt nytt for de fleste. Næringslivet går så det griner, men lønnspresset er mye lavere enn de fleste så for seg. Arbeidsinnvandringer er en viktig årsak, men kan ikke forklare alt. Stadig flere flytter inn til byene slik at tilbudet av arbeidskraft øker der hvor etterspørselen etter arbeidskraft er størst. Slik dempes trykket i økonomien.
Saken fortsetter under annonsen


Statistisk sentralbyrå må legge gamle modeller i skuffen når byrået skal forklare hva som skjer. Forskningsdirektør Ådne Cappelen medgir at man ikke klarte å forutse at lønnsveksten ikke er høyere på tross av at arbeidsledigheten er meget lav. Etter nesten fire år med kraftig opptur i økonomien, er inflasjonen fortsatt på et historisk lavt nivå. Nesten ikke til å tro!

Det er noen av de samme mekanismene som har satt fart i kinesisk økonomi. Der har veksten vært skyhøy, men fordi tilfanget av rimelig arbeidskraft har vært voldsomt, har inflasjonen vært behagelig.
Saken fortsetter under annonsen

Her hjemme kan vi også takke innvandringen for den svært gunstige situasjonen norsk næringsliv er i. Kjell Inge Røkke la over hodet ikke skjul på det da han ble spurt om hvordan det er mulig å få til den fantastiske lønnsomheten Aker har i dag.

- Arbeidskraft fra Øst-Europa har vært en viktig faktor for vår suksess, sa Røkke på et seminar i Oslo nylig.

Saken fortsetter under annonsen
La oss glede oss så lenge det varer, og uten en for stor innblanding fra politikerne, kan dette definitivt vare en god stund. Men da er det viktig at politikerne ikke holder liv i ulønnsomme arbeidsplasser samtidig som andre bedrifter mangler arbeidskraft.

Da Union i Skien ble lagt ned, var det ramaskrik fra de fleste hold. Lønnsomheten var dårlig, og Norske Skog så det ikke som regningssvarende å drive. I ettertid vil de fleste være enig i at nedleggelsen ikke var så ille som varslet. De fleste ansatte har fått seg jobb i andre bransjer som er mer lønnsomme. Solcelleselskapet REC trengte arbeidskraft som ble ledig fordi Union stengte dørene.

I dette eksempelet ligger det mye god læring for en fersk næringsminister. Neste gang det dukker opp en Union-sak, bør regjeringen ha en helt annen holdning. Å frigjøre verdifull arbeidskraft ved å la ulønnsomme bedrifter stenge, er ingen dum ide, fordi det kanaliserer arbeidskraft over i mer lønnsomme bransjer. Det er slik veksten kan fortsette, og det er slik verdiskapingen kan øke. Til alles beste.
Saken fortsetter under annonsen