Jubileum med gullsmak

Publisert: 17. januar 2005 kl 09.38
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

Hundre år siden unionsoppløsningen. Og 2005 kommer til å bli et av de beste årene for norsk økonomi noensinne. Etter mange år med bekymringer, fallende børser, fallende investeringer og økt arbeidsledighet har pendelen for alvor snudd. I 2004 fosset pengene inn i norske bedrifter. Men på grunn av den kraftige nedturen de seneste årene har bedriftene brukt overskuddene til å betale ned gjeld. Angsten sitter i. Økte investeringer og flere ansettelser har ikke vært prioritert. Men det kommer.

Hver gang økonomien er i nedtur går det lang tid før bedriftene tør å tenke offensivt igjen. Når inntjeningen øker vil ikke bedriftene helt tro at dette er en trend. Derfor ansetter man helst ikke, og nye investeringer er for høy risiko. Hittil har økte overskudd i stor grad blitt brukt til å nedbetale gjeld. Bedrifts-Norge er med andre ord sunnere enn på lenge.

Etter et fantastisk år for mange selskaper i fjor, kommer bedriftene i langt større grad til å tenke offensivt i år og til neste år. Kombinasjonen av en høy inntjening og en lav rente trekker bedriftenes penger mot nye investeringer, både hjemme og i utlandet. Her hjemme vil vi se det i form av økt etterspørsel etter arbeidskraft og en fortsatt god inntjening hos bedriftene. Samtidig er det uunngåelig at stadig flere bedrifter velger å etablere seg ute. Dette er ikke nødvendigvis negativt for norsk økonomi. Det finnes mange eksempler på norske bedrifter som ikke ville overlevd uten å flagge ut deler av virksomheten, og særlig den delen som er arbeidsintensiv.

På tross av at mange flagger ut, tyder alt på at 2005 blir et år med økt sysselsetting og fallende arbeidsledighet i Norge. Når temperaturen i økonomien øker er det uunngåelig at renten stiger. Men ikke nødvendigvis veldig mye. Prisstigningen er nemlig veldig lav, blant annet takket være økt import av billige kinesiske varer. Derfor kan den høyst uvanlige kombinasjonen av god inntjening i bedriftene, stigende aksjekurser, stigende boligpriser og lav rente fortsette gjennom året.

Finnes det da ikke muligheter for annet? Jo, selvsagt. Dommedagsprofetene har i årevis advart mot kollaps i amerikansk økonomi. Store handelsunderskudd over lang tid er ikke bra. Amerikanerne bruker mer penger enn de tjener. Vi vet alle at en slik situasjon ikke kan vare evig. Men intet tyder på noen kollaps. Dommedagsprofetene tar feil. Som vanlig.

Bekymringer om at amerikansk økonomi vil slite, har nemlig en positiv side også: Dollaren faller. Det betyr at amerikanske bedrifter bedrer sin konkurransekraft i forhold til utlandet. (Faller dollaren betyr det at amerikanske varer blir billigere for oss å kjøpe, noe som øker inntjeningen i amerikanske bedrifter). Slik virker valutakursen som en ventil. Dårlige tider i USA fører til fallende dollar som igjen kan hjelpe amerikansk økonomi fremover. Denne ventilen har fungert bra de siste årene. Vi tror den kommer til å fortsette å fungere.

I denne utgaven av Økonomisk Rapport har vi blant annet sett på hva vi i Norge kan vente oss av 2005. Og konklusjonen er klar: Det blir et godt år med god inntjening i bedriftene og en nedgang i arbeidsledigheten. Renten vil stige, men intet tyder på at den stiger mer enn en knapp prosent. Og uansett hva som skjer: Økonomisk Rapport følger utviklingen i kongeriket tett. For deg.

Saken fortsetter under annonsen