Jakten på det nye gullet

Publisert: 8. november 2004 kl 13.55
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

«Greed is good. Greed works». Et kjent sitat fra filmen Wall Street. Og en kjent mekanisme for alle som er på jakt etter å gjøre en best mulig investering. For hva er det egentlig man er ute etter dersom man ønsker å investere? Svaret er det samme uansett hvor mye eller lite penger man har til å investere for: Man vil ha en høyest mulig avkastning på investert kapital. Men: Alltid sett i forhold til den risiko man tar for å oppnå en slik avkastning. Så lett eller så vanskelig er det. Det hele dreier seg om jakten på en høyest mulig avkastning ved å ta en lavest mulig risiko.

DET STILLE AKSJEKRAKKET. Etter at banker, fondsforvaltere og andre eksperter for alvor hadde lært nordmenn flest å spare i aksjer, sprakk boblen. I mars 2000 var det god natt for amerikanske it-aksjer. Høsten samme år begynte det norske aksjemarkedet å falle. Det skled som vi husker i rykk og napp i flere år. Til sammen falt aksjemarkedet mer enn 50 prosent. I historiebøkene vil det stå at dette er det største krakket i aksjemarkedet i fredstid siden 1929. En positiv side er at dette krakket var viktig voksenopplæring. Hundre tusenvis av nordmenn har blitt langt bedre til å forstå risiko. Og mange har lært seg at risikoen er høyere etter en kraftig oppgang enn den er når prisene er lavere. Kjøp når alt ser trist ut. Selg når det ikke er en sky på himmelen og alle piler peker oppover.

Videre har de fleste lært at en god spredning i investeringene reduserer risikoen. For mange har lærdommen vært dyr, men verdifull.

VI HAR MED ANDRE ORD BLITT FLINKERE. Nå er det ikke lenger bare proffene som leter etter andre investeringsmuligheter når aksjemarkedet og eiendomsmarkedet har steget mye. Stadig flere penger søker andre aktiva å investere i. Med dagens rente frister ikke bankinnskudd nok. Vi vil ha andre investeringsmuligheter. Som gir en høy avkastning. Til en lavest mulig risiko.

Dagens ekstremt lave rente (som kommer til å være lav lenge), skaper helt nye muligheter. Kapitalen er på billigsalg. Det favoriserer investeringer i kapitalintensive næringer.

Derfor er det ikke tilfeldig at vi i dette nummeret av Økonomisk Rapport kan fortelle nyheten om at bitte små kraftverk for ti til femten milliarder kroner planlegges utbygd. Potensialet for denne typen kraftverk er ifølge NVE å produsere hele 20 prosent av landets strømforbruk!

Det er heller ikke tilfeldig at kjente shipping-navn som Petter Sundt, Wilhelm Wilhelmsen og Anders Wilhelmsen er blant investorene som så smått er på vei inn i denne helt nye næringen. Det handler selvsagt om å legge eggene sine i flere kurver. Og det handler om jakten på lønnsomme investeringer til lavest mulig risiko.

Saken fortsetter under annonsen

SLIK VISER HISTORIEN om utbyggingsplaner for de utallige små kraftverk hvordan kapitalen alltid er på jakt etter gode ideer, og hvordan gode ideer alltid er på jakt etter kapital. Akkurat nå har bonden som vil bygge kraftverk ved den lille fossen sin et luksusproblem. Det er enkelt å få tak i kapital for en bransje som er i ferd med å bli svært så ettertraktet.

Vi i Økonomisk Rapport ser det som en viktig oppgave å følge utviklingen tett innen både gamle og nye vekstnæringer. Og dessuten beskrive hvordan og hvorfor kapitalstrømmene faktisk beveger seg. Både akkurat nå og i fremtiden.

MANGE BEKKER SMÅ. Norske små-elver blir big business. Investeringer for 10-15 milliarder kroner er planlagt.