Ikke hør på ekspertene

Publisert: 11. mars 2005 kl 17.03
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.12

Eksperter er en interessant gruppe. De har ofte høy utdannelse, jobber mye og uttaler seg med stor tyngde. Og så tar de svært ofte feil. Jeg kjenner for eksempel mange makroøkonomer som har bundet renten for lenge siden, og tapt mye penger på det. DnBs ekspert Øystein Dørum rådet kundene til å binde renten altfor tidlig. Han bandt den selv også. For så å se et markant fall i lange renter. Dette er ikke fordi Dørum ikke er flink. Det er han. Men i likhet med alle andre makroøkonomer har han faktisk ikke mer peiling på taiming i rentemarkedet enn det folk flest har. For den som binder renten på det eksakt riktige tidspunktet har flaks. Kun flaks.

I det siste har en lang rekke boligeksperter stått frem med den ene spådommen etter den andre. Boligmarkedet skal falle, har vi fått vite. Sist ut var to eksperter fra Statistisk Sentralbyrå. Erling Røed Larsen og Dag Einar Sommervold i SSB er boligeksperter. Begge har hatt jobb-opphold i USA, og begge var ute av boligmarkedet. Den ene vendte tilbake til Oslo i fjor sommer, den andre sommeren 2003. Begge har valgt å leie bolig etter at de kom tilbake, og ingen av dem vil kjøpe nå.

- At boligprisene er lavere på samme tidspunkt om to år er jeg nesten villig til å sette pengene mine på, og jeg er risikosky, sier Sommervoll til Forbruker.no. Men bør vi høre på ham? Selvfølgelig ikke. Jeg har ingen grunn til å betvile de to herrenes faglige dyktighet, men sjansen for at de tar feil er stor. Begge har jo faktisk veddet på at boligprisene ikke skulle opp, ved at de har leid i perioden. Det er å gamble, det.

Og begge har tapt. Mye. De har tatt feil. De har gjort et veddemål som er svært så risikabelt: De har veddet på at et marked som stiger over tid, plutselig skal falle. I boligmarkedet som i aksjemarkedet er det pessimistene som tar oftest feil. Fordi begge disse markedene stiger over tid. Og fordi det å prøve å taime en eventuell nedtur stort sett er fånyttes.

Da renten stupte i 2003 hadde jeg en diskusjon med en fremtredende makroøkonom om hva som ville skje med boligprisene. Han var sikker på at boligprisene ikke skulle stige selv om renten ble halvert på kort tid. Argumentasjonen var at når den lange renten faller, så viser det rentemarkedets skepsis til fremtidig økonomisk vekst. Og når fremtidsutsiktene blir mye dårligere med tanke på veksten i økonomien, så skal det oppveie det faktum at det bli billigere å betjene et boliglån, fikk jeg vite. Men nok en gang tok eksperten feil. Fordi han glemte at en lavere rente gir en bedre evne til å betjene et større lån. Noe som økte etterspørselen etter boliger. Som førte til økt pris på boliger. Noe som igjen har ført til at mange har økt egenkapitalen mye.

Betyr så dette at vi aldri skal lytte til de såkalte ekspertene? Tja. Vi kan godt lytte til dem. Men la oss beholde vår skepsis med en gang en ekspert blir skråsikker. For det å taime markedet kan de ikke. Det trenger man ikke å være ekspert for å vite.

Saken fortsetter under annonsen